donderdag 11 augustus 2005

Wat & wie is Fibonacci?

Fibonacci’ s eigenlijke naam is Leonardo van Pisa. Zijn voorliefde voor wetenschap uitte zich later in zijn leven in een boek waarmee hijde Arabische getallen in Europa introduceerde.

Hij lost in dit boek allerlei problemen uit het dagelijks leven op, met behulp van de Arabische algebra. Zo behandelt hij ook het “Konijntjesprobleem”. Als een konijnenpaar elke maand een jong konijnenpaar voortbrengt, dat na twee maanden zelf ook weer een nieuw konijnenpaar voortbrengt, hoeveel konijnenparen heb je dan na verloop van tijd, verondersteld dat ze alle in leven blijven?

Tussen de getallen in deze reeks bestaat een verband, namelijk dat elk getal gelijk is aan de som van de twee voorafgaande getallen. De eerste elementen van de rij zijn: 0, 1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21, 34, 55, 89, ... Verder in de rij nadert de verhouding van twee opeenvolgende waarden steeds meer die van de gulden snede: 1 : 1,6180339887...De getallen uit de rij van Fibonacci vindt men onder andere terug in de groei van planten en bloemen.Bekijk bijvoorbeeld de structuur van een zonnebloem en tel het aantal spiralen waarmee de zonnepitten gerangschikt zijn.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten