vrijdag 26 augustus 2005

DAX en Dow uit opgaande trends

Vorige week riepen we reeds tot meer waakzaamheid op. Aanleiding daarvoor was het verlaten van de opgaande trends van de AEX en de Amerikaanse indices S&P 500 en Nasdaq Composite. Inmiddels hebben de Dow Jones Index en de Duitse DAX dit voorbeeld gevolgd. Op dit moment richten wij de blik dan ook vooral omlaag.

In de afgelopen paar weken was al duidelijk geworden dat de diverse beurzen geen kracht meer hadden om verder te stijgen. Zo bleek de 5000 punten een onneembare horde voor de DAX en onze eigen AEX kon zich slechts kort verheugen op een stand boven de 400 punten. Bij de Amerikaanse indices waren dergelijke magische getallen niet in het spel. Maar als deze in een paar weken tijd slechts een enkele maal hoger sluiten, voorspelt dat niet veel goeds.

Als indices gelijktijdig uitbreken, versterkt dit het beeld. Vorige week dinsdag gingen de AEX, de S&P 500 en de Nasdaq hand in hand. Woensdag brak de Dow Jones Index uit en vandaag is de Duitse DAX gevolgd.

Echt hard naar beneden kan het gaan als enkele belangrijke horizontale steunniveaus worden doorbroken. We denken hierbij vooral aan 2100 punten voor de Nasdaq en 1190 punten voor de S&P 500.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten