maandag 22 augustus 2005

Beurzen in VS uit opwaartse trends

Vorige week wezen we er al op dat de Amerikaanse beurzen met een belangrijke test bezig waren. Zowel de S&P 500-index als de Nasdaq was namelijk tot de onderkant van het trendkanaal teruggevallen. Met de goede beursdag op maandag leek het er weer wat beter uit te zien, maar dinsdag braken de indices overtuigend neerwaarts uit. Dat betekent dat nu meer waakzaamheid geboden is.

Het verlaten van een opwaarts trendkanaal betekent niet direct dat er een neerwaarts trendkanaal ontstaat. Daarvoor moet er eerst een lagere bodem en een lagere top worden neergezet. Vooralsnog spreken we dus van zogenaamde trading ranges. Uiteraard kunnen de Europese beurzen zich niet onttrekken aan de ontwikkelingen aan de andere kant van de Atlantische Oceaan. Dat hoeft niet één op één te zijn.

Op het eerste gezicht lijkt het er ook op dat Europa het dit jaar veel beter doet dan de VS: alle Europese beurzen staan op een mooie winst, terwijl de Amerikaanse beurzen vlak tot fractioneel lager noteren. Maar als we corrigeren voor de koersstijging van de dollar met zo’n 10 procent, zien we dat de beurzen toch aardig met elkaar in de pas lopen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten