vrijdag 12 augustus 2005

Beurzen nabij belangrijke niveaus

Wij hebben een opmerkelijke beursweek achter de rug. Tot en met maandag gleden diverse aandelenmarkten langzaam maar zeker weg. Dinsdag zette echter een stevig herstel in, dat woensdag een krachtig vervolg kreeg. Althans wat de Aziatische en Europese beurzen betreft. De Amerikaanse beurzen lieten later op de dag een veer vanwege de alsmaar oplopende olieprijs.

De olieprijs is inmiddels de $ 65 gepasseerd. Daarmee is deze in anderhalf jaar tijd verdubbeld. Zelfs in de oliecrisis van de jaren ’70 is deze nooit zo hoog geweest, althans in absolute termen. Gecorrigeerd voor inflatie echter lag de piek boven de $ 80.

Bij onze beleggingsbeslissingen houden wij externe omstandigheden als de olieprijs, de dollarkoers en de rente in ons achterhoofd. Maar deze zijn nooit leidend bij onze beleggingsbeslissingen. Daarvoor kijken we naar de grafieken. En deze laten zien dat enkele Amerikaanse beurzen zich rond steunlijnen bevinden, terwijl diverse Europese beurzen met weerstandsniveaus worstelen. Dat geldt natuurlijk voor de AEX, die woensdag de 400 puntengrens nam, maar ook voor de Duitse DAX-index.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten