woensdag 13 juli 2005

Opties schrijven (4)

Waar het verstrijken van tijd tégen de optiebezit-ter werkt, profiteert de schrijver van de optie juist van de afname van de verwachtingswaarde. Dat betekent dat het schrijven van callopties niet alleen winst oplevert indien de aandelenkoers daalt. Ook bij een gelijke aandelenkoers wordt winst gemaakt, dankzij het verdampen van de verwachtingswaarde. En zelfs een kleine stijging van de aandelenkoers kan nog goed uitpakken. We zagen dat eerder in het voorbeeld van de calloptie Philips juni 22. De beurskoers steeg niet verder dan de uitoefenprijs en daardoor liep de call waardeloos af. Een schrij-ver van een putoptie verdient bij een koersstijging, maar ook bij een vlak koersverloop.

Het schrijven van opties brengt echter hoge risico’s met zich mee. In ieder geval als dit ongedekt gebeurt. Daarmee bedoel ik dat de aangegane ver-plichting niet op een of andere wijze wordt afgedekt. Zo kan je ervoor kiezen om callopties te schrijven en de daarbij behorende aandelen te kopen. Bij een koersstijging van de aandelen wordt dan weliswaar geld verloren op de geschreven callopties, maar dit wordt (ruimschoots) gecompenseerd door de waar-destijging van de aandelen. Indien u het risico van een geschreven optie niet op een of andere wijze afdekt, kunt u een verlies lijden dat de ontvangen optiepremie vele malen overtreft.

Wie in opties wil handelen, moet eerst bij de bank of broker een optieovereenkomst tekenen. Daarin moet u onder meer verklaren zich ervan bewust te zijn dat het handelen in opties hoge risico’s met zich meebrengt. Dat geldt dus vooral voor het ongedekt schrijven van opties. Voorts stelt de bank de eis dat er bij het schrijven van opties voldoende middelen be-schikbaar zijn om de onderliggende waarde zo nodig inderdaad te kunnen kopen of verkopen. Dit wordt de marginverplichting genoemd. In het volgende artikel over opties ga ik hier nader op in.

BeursBulletin.nl biedt dagelijks concrete tips en adviezen op basis van bewezen systemen. Dus niet op basis van emotie. BeursBulletin is om deze reden uitgegroeid tot het grootste weekblad op het gebied van technische analyse.

Het rendement van onze portefeuille bedraagt na 11 maanden maar liefst 32,7%. En dat ook nog eens met een risico dat aanzienlijk lager ligt dan de AEX. Bekijk de grafiek hiervan op onze site.

BeursBulletin introduceert met gepaste trots de TurboPortefeuille.nl Op basis van de eerder uitgegeven adviezen van BeursBulletin zou een zeer hoog rendement behaald zijn. Om de geheimen achter dit prachtige rendement te ontrafelen, organiseert BeursBulletin een Turbocursus. Na het enorme succes op 17 mei, nodigt het analistenteam van BeursBulletin u graag opnieuw uit voor een gratis Turbo cursus. Deze cursus vindt plaats op 18 juli in het ABN AMRO Hoofdkantoor te Amsterdam.

De nieuwe Beursbulletin tips worden dagelijks per SMS en e-mail verzonden en wekelijks in het blad toegelicht. Bovendien ontvangt u nu gratis toegang tot de cursus Succesvol Beleggen met BeursBulletin.

Ga voor een proefabonnement naar www.beursbulletin.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten