woensdag 6 juli 2005

Opties in theorie en praktijk (deel 2 De optiepremie)

De koers van een optie wordt optiepremie genoemd. Deze is van veel factoren afhankelijk. Allereerst stellen we vast dat de optiepremie bestaat uit intrinsieke waarde en verwachtingswaarde. De intrinsieke waarde bij een calloptie is de onderliggende aandelenkoers minus de uitoefenprijs. De intrinsieke waarde bij een putoptie is de uitoefenprijs minus de onderliggende aandelenkoers.

Een voorbeeld ter verduidelijking. Stel dat een aandeel Philips € 21 kost. Een calloptie met als uitoefenprijs € 20 heeft dan een intrinsieke waarde van € 1. Een putoptie met een uitoefenprijs van € 20 heeft in dit geval geen intrinsieke waarde. U gaat namelijk niet uw recht uitoefenen om tegen € 20 te verkopen, als u de aandelen op de beurs tegen € 21 kwijt kunt. De betreffende putoptie krijgt dus pas intrinsieke waarde als de beurskoers onder de € 20 noteert.

Een optie met intrinsieke waarde noemen we ook wel in-the-money. Indien de aandelenkoers rond de uitoefenprijs noteert, is de optie at-the-money. Van out-of-the-money spreken we indien er geen intrinsieke waarde is.Bij de verwachtingswaarde is de resterende looptijd uiteraard van groot belang. Hoe langer de looptijd, hoe groter de kans dat de onderliggende waarde de juiste richting kiest. Bij een aandelenkoersvan Philips van € 19 wilt u voor een calloptie met als uitoefenprijs € 20 waarschijnlijk niets betalen als de optie een dag later expireert. Indienog maandenlang in de optie gehandeld kan worden, zal deze daarentegen minimaal enkele dubbeltjes waard zijn.

BeursBulletin.nl biedt dagelijks concrete tips en adviezen op basis van bewezen systemen. Dus niet op basis van emotie. BeursBulletin is om deze reden uitgegroeid tot het grootste weekblad op het gebied van technische analyse.

Het rendement van onze portefeuille bedraagt na acht maanden maar liefst 32,1%. En dat ook nog eens met een risico dat aanzienlijk lager ligt dan de AEX. Bekijk de grafiek hiervan op onze site.

BeursBulletin introduceert met gepaste trots de TurboPortefeuille.nl Op basis van de eerder uitgegeven adviezen van BeursBulletin zou een zeer hoog rendement behaald zijn. Om de geheimen achter dit prachtige rendement te ontrafelen, organiseert BeursBulletin een Turbocursus. Na het enorme succes op 17 mei, nodigt het analistenteam van BeursBulletin u graag opnieuw uit voor een gratis Turbo cursus. Deze cursus vindt plaats op 18 juli in het ABN AMRO Hoofdkantoor te Amsterdam.

De nieuwe Beursbulletin tips worden dagelijks per SMS en e-mail verzonden en wekelijks in het blad toegelicht. Bovendien ontvangt u nu gratis toegang tot de cursus Succesvol Beleggen met BeursBulletin.

Ga voor een proefabonnement naar www.beursbulletin.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten