vrijdag 1 december 2006

Nederland groeit harder dan de wereld

De Nederlandse economie zal de komende jaren rond de 3% groeien. Dat blijkt uit een rapport van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO). In de eerste helft van dit jaar groeide de Nederlandse economie met 3%. Voor 2007 wordt een groei van 3,1% verwacht, voor 2008 een groei van 3%. De OESO verwacht dat de groei van de wereldeconomie in 2007 zal afzwakken tot 2,5%, het laagste peil in vier jaar. In mei ging de organisatie nog uit van een groei van 2,9%. Voor dit jaar verwacht de OESO dat de wereldeconomie met 3,2% zal groeien. De daling in 2007 komt volgens de OESO voor een groot deel door de afkoeling van de Amerikaanse economie.

Fed-voorzitter ziet inflatierisico’s
In de speech, die Ben Bernanke dinsdag heeft gehouden, waarschuwt de Fed-voorzitter voor inflatierisico’s. Hoewel de consumentenprijzen zijn teruggevallen, ziet Bernanke risico’s onder andere bij de snelle stijging van de arbeidskosten. De inflatie is de laatste tijd afgenomen door de lagere olieprijs. De kerninflatie – de consumentenprijzen zonder voeding en energie – is ook gedaald. Bernanke verwacht, met een slag om de arm, dat de kerninflatie verder zal afnemen. Mocht dit niet gebeuren, dan zou dat volgens de Fed-voorzitter ‘erg zorgelijk’ zijn. Het huidige renteniveau van 5,25% wordt voor de derde achtereenvolgende maand gehandhaafd. De volgende Fed-vergadering vindt plaats op 12 december, maar economen verwachten geen schokkende berichten.

Consumentenvertrouwen VS daalt licht
Het Amerikaanse consumentenvertrouwen is in november gedaald tot 102,9. In oktober kwam de vertrouwensindex nog uit op 105,1. Eerder werd een indexcijfer over oktober gemeld van 105,4, maar dit werd later neerwaarts herzien. Dit heeft de Amerikaanse Conference Board dinsdag bekendgemaakt. Het consumentenvertrouwen wordt gemeten in een onderzoek onder 5.000 huishoudens over zaken als inkomen en bestedingen. Economen waren vooraf uitgegaan van een stijging tot 105,8, waardoor het huidige cijfer tegenvalt. De daling van het vertrouwen wordt voornamelijk veroorzaakt door een krappere arbeidsmarkt en door de voorzichtigere economische kortetermijnverwachtingen.

Meer winst voor Corus
Corus heeft de winst in het derde kwartaal flink zien stijgen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De staalproducent behaalde een Ebitda (bedrijfsresultaat voor herstructureringskosten, afschrijvingen en desinvesteringen) van £ 235 miljoen (€ 347,5 miljoen). Dat is 63% meer dan in het derde kwartaal van 2005 en meer dan de gemiddelde analistenverwachting van £ 219 miljoen. In het huidige kwartaal zal de winst onderhevig zijn aan seizoensgebonden maatregelen, zoals het stopzetten van ovens voor onderhoud. Corus blijft positief over de marktomstandigheden. Beleggers hadden gehoopt op meer nieuws over de biedingen van de branchegenoten Tata en CSN, maar het bedrijf deed daarover geen mededelingen.

Akzo en Pfizer uit elkaar
Akzo Nobel en Pfizer beëindigen hun samenwerking op het gebied van de ontwikkeling van Asenapine, een geneesmiddel tegen schizofrenie en manische depressies van Akzo-dochter Organon. Asenapine is een belangrijk middel in de pijplijn van Organon, dat begin volgend jaar aan de beurs wordt genoteerd. Die beursgang is al eens uitgesteld vanwege tegenvallende testresultaten voor Asenapine. Pfizer heeft de samenwerking beëindigd na een 'commerciële analyse van het middel als onderdeel van zijn portefeuille'. De Amerikaanse farmaceut had in het samenwerkingscontract bedongen om de overeenkomst eenzijdig op te zeggen als de testresultaten achter zouden blijven. Organon zal zelf doorgaan met de ontwikkeling en stelt dat de voorgenomen beursgang op schema ligt.

Shell beboet wegens kartelvorming
Shell heeft van de Europese Commissie een boete ontvangen van € 160 miljoen wegens kartelvorming. Het kartel werd gevormd door fabrikanten van synthetisch rubber, onder meer voor de productie van banden. Het is voor de Europese Commissie de op twee na hoogste boete die ze ooit heeft opgelegd. In totaal is het kartel, dat verder bestaat uit onder meer het Italiaanse Eni en het Amerikaanse Dow, een boete van € 519 miljoen opgelegd. Shell heeft zich al eens eerder schuldig gemaakt aan ongeoorloofde prijsafspraken. Om die reden is de boete voor Shell verhoogd. De prijsafspraken zijn gemaakt tussen 1996 en 2002.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten