vrijdag 29 december 2006

AEX naar nieuw record

De AEX heeft op de valreep een nieuwe poging gewaagd om nog een jaarrecord op de borden te zetten. Dit keer met succes.

De AEX is in deze korte verslagweek per saldo enkele punten gestegen. Afgelopen vrijdag zag het er nog slecht uit en leek het erop dat we een nieuw hoogste niveau voor dit jaar wel konden vergeten. De index daalde zo’n vier punten en daalde tot even boven 490 punten. Voor de derde keer deze maand kreeg de beursgraadmeter steun van het koershiaat rond 490,5 punten. Na de kerst hadden beleggers er zin in want de AEX opende woensdagochtend bijna vier punten hoger. De winst werd geleidelijk uitgebouwd en in de slotseconden verscheen het hoogste niveau voor dit jaar – tot nu toe - op de borden: 497,8 punten. Daarmee werd het record van 497,5 punten uit november nipt gebroken. Vandaag opende de index opnieuw hoger, maar al gauw zakte de index weg. Uiteindelijk sloot de AEX net onder 497,5 punten.

Er was afgelopen week weinig belangrijk nieuws waar de beurzen normaliter op reageren. Toch werd er donderdag en vrijdag vrij heftig gereageerd op enkele - niet tot de verbeelding sprekende - Amerikaanse macrocijfers. De Philly Fed, een index die de economische activiteit in de regio Philadelphia meet, daalde tot onder 0, wat duidt op een krimp. Ook de gedaalde orders voor duurzame goederen werden negatief ontvangen. Wall Street was op Tweede Kerstdag alweer open en verkeerde in een goede stemming. Die sloeg over op Europa, wat woensdag resulteerde in flinke koersstijgingen. Die werden ’s middags versterkt door gunstige cijfers over het aantal verkochte nieuwe huizen in de VS.

De oorzaak van de felle koersbewegingen van de afgelopen dagen is vooral te vinden in de lage handelsvolumes op de beurzen. Aan een stijging onder hoge volumes wordt veel meer belang gehecht. Een geslaagde aanval op de 500-puntengrens is vrijdag nog steeds mogelijk. In het nieuwe jaar zal blijken of de winst van deze week duurzaam van aard is.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten