vrijdag 22 december 2006

AEX neemt adempauze

Na de forse stijging van vorige week nam de AEX een adempauze. Maakt de index zich nog één keer op voor een laatste eindsprint?

De sterke stijging van de AEX is deze week gestokt. Afgelopen vrijdag liet de index nog een kleine stijging zien, waarbij intraday de top van dit jaar op 497,5 punten werd aangetikt. Op maandag en dinsdag moest de index wat terrein prijsgeven. Woensdag kon de AEX weer wat omhoog, maar van een aanval op de vorige top was geen sprake. Vandaag leverde de beursgraadmeter weer in. De AEX vertoont vermoeidheidsverschijnselen en dat is gezien de forse winst van vorige week niet zo vreemd.

De aanvoer van richtinggevend nieuws stokt, net als de AEX, in deze laatste weken van het jaar. Wat bedrijfsnieuws betreft is het stil geworden en ook de macro-economische agenda is maar matig gevuld. Het meest opmerkelijk waren afgelopen week de inflatiecijfers uit de VS. Vrijdag bleken de consumentenprijzen in november niet gestegen ten opzichte van oktober, terwijl een lichte stijging was verwacht. Enkele dagen later lieten de producentenprijzen op maandbasis de grootste stijging in 32 jaar zien. Er kwam een groei van 2% uit de bus, waar 0,5% was verwacht. De aanvankelijke opluchting maakte hierdoor plaats voor twijfel. Wanneer het inflatierisico hoog blijft, zal de Fed eerder geneigd zijn de rente in 2007 nog eens te verhogen in plaats van de gehoopte renteverlaging. Het had al met al een negatief effect op de aandelenmarkten, al bleven forse winstnemingen uit.

De grote vraag blijft of de eindejaarsrally van vorige week nog wordt voortgezet. De volumes zijn ten opzichte van vorige week afgenomen, maar dat wil niet zeggen dat de koersen niet verder omhoog kunnen. Stijgingen onder grote volumes zijn wel duurzamer van aard. De weerstand bij 497,5 punten blijkt voorlopig echter een erg zware hobbel. Met een gebrek aan richtinggevend nieuws en de korte week tussen kerst en oud & nieuw, lijkt de eindejaarsrally dit keer van korte duur geweest.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten