donderdag 14 december 2006

Fed handhaaft rente

De Fed heeft afgelopen dinsdag de rente voor de vierde keer op rij ongewijzigd gelaten op 5,25%. Dit is geheel zoals economen van tevoren hadden verwacht. In november had voorzitter Bernanke nog laten weten dat er inflatierisico’s zijn, ondanks de recente terugval van de consumentenprijzen. In de toelichting op het rentebesluit meent de Fed dat de inflatiedruk de komende tijd zal afnemen. De loonkosten zullen voorlopig in de gaten worden gehouden, aangezien de verkrapping van de arbeidsmarkt de lonen de laatste tijd zou doen stijgen. Desondanks verwachten veel marktpartijen dat de Fed de rente in 2007 zal verlagen.

Consument VS besteedt veel
De Amerikaanse detailhandelsverkopen zijn in november met 1% gestegen ten opzichte van oktober. Dat is de grootste stijging sinds juli en veel meer dan de 0,2% stijging waar economen op hadden gerekend. Vergeleken met een jaar eerder zijn de detailhandelsverkopen met 5,6% gestegen. Exclusief auto’s stegen de verkopen met 1,1%, de sterkste groei sinds januari van dit jaar. Het cijfer over oktober werd opwaarts herzien van -0,4% naar -0,1%. De detailhandelsverkopen zijn een goede indicatie voor de consumentenbestedingen. Deze maken tweederde deel uit van de Amerikaanse economie en zijn dus erg belangrijk om de economische groei op peil te houden.

Ondernemers vol vertrouwen
Het vertrouwen van Nederlandse ondernemers was groot in 2006 en neemt volgend jaar nog verder toe. Dat blijkt uit een onderzoek van de Kamer van Koophandel (KvK). De index van het ondernemersvertrouwen is in 2006 gestegen met 21 punten en voor 2007 komen er zelfs 31 punten bij. De verwachtingen van het Nederlandse bedrijfsleven zijn in de twintig jaar dat de index bestaat nog nooit zo positief geweest. De verwachtingen voor de omzet en de export zijn het meest gestegen en het vertrouwen nam het sterkst toe in de sectoren groothandel en detailhandel. Het percentage winstgevende bedrijven steeg in 2006 van 83% naar 87%.

Shell en Sakhalin onder druk
Sakhalin II, het grootste olie- en gaswinningsproject ter wereld dat wordt geleid door Shell, was veelvuldig in het nieuws. Persbureau Reuters meldde dat het Russische Ministerie van Milieu het project met een schadeclaim van $ 30 miljard wil opzadelen wegens schending van de milieuwetgeving. Sommigen beweren dat het een middel is om Shell onder druk te zetten. Het olieconcern, dat een belang van 55% heeft in het $ 22 miljard kostende project, zou een deel van zijn belang moeten afstaan aan het Russische staatsgasbedrijf Gazprom. Vorige week hebben Shell-CEO Van der Veer en vertegenwoordigers van Gazprom en de Russische overheid gesproken over een ruil van belangen.

Antonveneta levert meer op dan verwacht
ABN Amro heeft zijn doelstellingen met betrekking tot de overgenomen Italiaanse bank Antonveneta opwaarts bijgesteld. Door een hoger dan verwachte kostensynergie verwacht ABN Amro een jaarlijks voordeel van € 178 miljoen vanaf 2008. Dat is € 18 miljoen meer dan eerder werd gedacht. De kostenvoordelen ontstaan uit verbeterd risicobeheer, IT en verbeterd balansbeheer. Ook aan de inkomstenkant zijn de voordelen groter dan verwacht. ABN Amro rekent nu op jaarlijkse schaalvoordelen van € 250 miljoen vanaf 2008 tegenover een aanvankelijke verwachting van € 100 miljoen. ABN Amro wil bij Antonveneta de voordelen van het internationale netwerk meer gaan benutten, evenals de mogelijkheden in de meest welvarende regio’s van ItaliĆ«.

Shell gunt Imtech grote order
Shell heeft technisch dienstverlener Imtech de opdracht gegund voor het verrichten van onderhoudswerkzaamheden aan de raffinaderij van Shell in Pernis en de chemische fabriek in Moerdijk. Dit heeft Imtech dinsdag bekendgemaakt. Dit is ‘het grootste multidisciplinaire industriĆ«le onderhoudscontract in Nederland’, aldus Imtech. Met deze opdracht is een bedrag gemoeid van € 300 miljoen. Algemeen directeur Aart van Gelder ziet deze opdracht bovendien als ‘een enorme waardering voor ons bedrijf. Shell is geen gemakkelijke klant. Efficiency, veiligheid en milieu staan bij de oliemaatschappij hoog in het vaandel. Als je je daar als bedrijf eenmaal hebt bewezen, gaat de wereld voor je open.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten