donderdag 23 november 2006

AEX vertilt zich aan laatste loodjes

De AEX moest afgelopen week terrein prijsgeven. Er tekent zich de laatste twee weken een patroon van lagere toppen en lagere bodems af. Voorzichtigheid is dus geboden.

De AEX leverde de afgelopen handelsweek in. Vooral vorige week vrijdag moest de index een veer laten. De index zakte toen opnieuw door de horizontale steunlijn even boven 493 punten. Deze steun heeft hierdoor zijn waarde verloren. Op maandag zette de beursgraadmeter de daling voort, maar in de middag volgde een krachtig herstel. Daarna is de index per saldo nauwelijks meer van zijn plaats gekomen. De index reageerde vrijdag negatief op tegenvallende cijfers over de Amerikaanse huizenmarkt. Het aantal verkochte nieuwe huizen daalde in oktober met bijna 15% tot het laagste niveau sinds juli 2000. De afkoeling van de huizenmarkt lijkt nog niet ten einde.

Er heerst deze week een bijna serene rust op de aandelenmarkten. De agenda is zowel op macro-economisch als bedrijfsgebied zo goed als leeg. De cijfers over het derde kwartaal zijn bijna allemaal bekend. Ook vanuit de VS worden geen impulsen verwacht. De Amerikanen zijn vandaag (donderdag) in de ban van Thanksgiving. Wall Street is gesloten en op vrijdag wordt er slechts een halve dag gehandeld. De meeste Amerikaanse beleggers zullen daarom van een lang weekend gaan genieten. Er zijn dus waarschijnlijk geen grote bewegingen van de AEX meer te verwachten.

Het technische beeld van de AEX is verzwakt. Er tekent zich een patroon van lagere toppen en lagere bodems af. Voor de zeer korte termijn is er nu sprake van een dalende trend. De index zal opnieuw moeten proberen met de top op 497,5 punten af te rekenen voordat weer omhoog gekeken kan worden. Steun is er echter voldoende. Bij 484 punten vinden we de bodem van begin november en twee punten daaronder bevindt zich een koershiaat dat begin oktober werd gevormd en nu dient als steun.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten