vrijdag 29 december 2006

Meer nieuwe woningen in VS

In de Verenigde Staten is het aantal nieuw opgeleverde woningen toegenomen in de maand november. Cijfers hierover zijn woensdag gepubliceerd door het Amerikaanse National Association of Realtors, het Amerikaanse handelsdepartement. Het cijfer oversteeg de verwachtingen van de economen. De verkopen stegen in november met 3,4% naar een naar het jaar omgerekend aantal van 1,047 miljoen. Economen rekenden gemiddeld op een aantal van 1,024 miljoen. In oktober bedroeg het aantal verkopen van nieuwe huizen een herziene 1,013 miljoen, tegen een eerder gemeld aantal van 1,004 miljoen.

Aegon naar India
Aegon start in India met het aanbieden van levensverzekeringen en vermogensbeheer. De verzekeraar gaat hierbij samenwerken met Religare, de financiële dienstverlener binnen de Ranbaxy Promoter Group. Ranbaxy Promoter Group neemt een belang van 44% in het levensverzekeringsbedrijf, terwijl Aegon een belang verwerft van 26%. Een privébelegger houdt het resterende belang. Ranbaxy Promoter Group en Aegon houden daarnaast ieder de helft van de aandelen in de vermogensbeheerder. Financiële details zijn niet bekendgemaakt. “India is een belangrijke markt voor Aegon, mede gezien de uitstekende groeimogelijkheden voor de producten en diensten die wij aanbieden”, aldus Alexander Wynaendts, lid van de Raad van Bestuur van Aegon.

TomTom wint
TomTom heeft een patentzaak in de VS gewonnen. Concurrent Garmin betichtte TomTom van het schenden van vijf patenten en eiste een schadevergoeding. Een rechtbank in de Amerikaanse staat Wisconsin stelde Garmin echter in het ongelijk. De rechter oordeelde dat wat Garmin claimde te hebben uitgevonden, al veel eerder was bedacht. Door de uitspraak hoeft TomTom nu geen vergoeding aan Garmin te betalen. Hoewel een beroepszaak nog tot de mogelijkheden behoort, is CEO Goddijn zeker van de zaak. Hij vertrouwt op een goede afloop van nog een patentzaak die Garmin tegen de navigatieproducent heeft aangespannen om, aldus Goddijn, het Nederlandse bedrijf de toegang tot de Amerikaanse navigatiemarkt te ontzeggen.

Rodamco naar Rusland
Rodamco Europe stapt in de Russische vastgoedmarkt. De vastgoedbelegger investeert € 200 miljoen in de ontwikkeling van een groot winkelcentrum in de dure wijk Voikovsky dicht bij het centrum van Moskou. De andere helft van het winkelcentrum blijft in handen van de Amerikaanse investeerder Capital Partners. Het netto-aanvangsrendement van 9,6% is volgens bestuursvoorzitter Hulshoff interessant, omdat dit "het dubbele van het gemiddelde rendement in West-Europa bedraagt. De totale huuropbrengsten komen op zo’n €40 miljoen per jaar", aldus de topman. Rodamco blijft op zoek naar verdere mogelijkheden om zijn onroerendgoedportefeuille van winkelcentra in Rusland uit te bouwen, maar zal daaraan op korte termijn niets toevoegen.

Crucell in zee met Merck
Biotechnologiebedrijf Crucell heeft een licentieovereenkomst gesloten met de Amerikaanse farmaciegigant Merck. “De ontwikkeling van vaccins voor malaria en ebola krijgt hiermee een impuls”, aldus Jaap Goudsmit, hoofdonderzoeker van Crucell woensdag. Financiële details over de overeenkomst zijn niet bekendgemaakt. Door de overeenkomst krijgt Crucell toegang tot de 'grootschalige fabricagetechnologie' van Merck. Volgens het biotechbedrijf uit Leiden maakt dat het mogelijk om Crucells malaria- en tuberculosemedicijnen sneller op de markt te brengen en in de benodigde, grote aantallen.

Shell levert deel Sakhalin in
Shell heeft de helft van zijn belang van 55% in Sakhalin II afgestaan aan het Russische staatsgasbedrijf Gazprom. Sakhalin II was het enig overgebleven project in Rusland waar het land zelf nog geen aandeel in had. Het is het grootste gecombineerde olie- en gasproject ter wereld. Gazprom bezit nu 50% plus één aandeel van Sakhalin II. Het bedrijf betaalt de aandeelhouders daarvoor in totaal € 5,7 miljard. Het meerderheidsbelang van Shell van 55% wordt teruggebracht tot 27,5%. Dit houdt ook in dat Shell zijn bewezen olie- en gasreserves naar beneden moet bijstellen. Analisten becijferen het verlies op 1,2 miljard vaten olie-equivalent, ongeveer 10% van Shells 11,5 miljard vaten aan bewezen reserves.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten