donderdag 7 december 2006

Gemengd beeld ISM-index

De ISM-index heeft in de afgelopen week sterk wisselende resultaten bekendgemaakt. Vrijdag kwamen eerst de cijfers voor de verwerkende industrie van november. De index kwam uit op 49,5, terwijl er een stijging tot 52,1 punten was verwacht. Voor het eerst in drie jaar is de industriƫle activiteit achteruit gegaan. De resultaten van de ISM-index voor de dienstensector kwamen daarentegen weer veel hoger uit dan verwacht. De index steeg onverwacht tot 58,9, tegen een verwachting van 55,5. In oktober kwam de index nog uit op 57,1. Een cijfer boven 50 duidt op groei, een cijfer onder 50 duidt op inkrimping van de economische activiteit.

Sterke groei transacties Euronext
In november is het aantal transacties via Euronext met 34,8% gestegen ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar, tot 19,8 miljoen. Afgelopen november is hiermee de drukste novembermaand ooit geweest op de beurzen van Amsterdam, Brussel en Parijs. Er zijn in die maand 18,9 miljoen aandelentransacties geweest. Vanaf het begin van dit jaar staat het totaal van transacties op 201,9 miljoen, een stijging van 36,2% ten opzichte van een jaar eerder. Het gemiddeld aantal transacties op de beurs bedraagt per dag 855.639. In de afgelopen maand vonden er 16 beursgangen plaats, op het totaal van 2006 van 122 beursgangen. Volgens Euronext ligt dit aantal vlakbij het hoogste niveau sinds 2001.

ING beraadt zich over Postbank
ING onderzoekt, aldus het Financieele Dagblad, of de merken Postbank en ING Bank naast elkaar kunnen blijven voortbestaan. De strategie voor particulieren en kleine en middelgrote bedrijven wordt ‘grondig’ bekeken. Organisatieadviesbureau McKinsey heeft deze taak op zich genomen en bekijkt vooral het merkenbeleid, de marketing en de marktpositie van ING en dochter Postbank in Nederland. De woordvoerder van ING meldt echter dat het merk Postbank niet ter discussie staat, maar dat het niet vanzelfsprekend is dat ING al zijn merken houdt. Naar verwachting zal de top van ING Groep hier binnen drie maanden een besluit over nemen.

TNT gaat besparen
TNT wil tussen 2008 en 2015 jaarlijks € 300 miljoen aan kosten besparen bij de postdivisie. Het concern moet de plannen nog uitwerken en kan nog niet zeggen wat dit zal betekenen voor de werkgelegenheid. Verder verwacht het bedrijf buiten Nederland te zullen profiteren van de liberalisering van de postmarkt. Dit moet in 2012 leiden tot een jaaromzet van € 1,7 miljard voor TNT Post buiten Nederland. Hierbij gaat het bedrijf uit van een jaarlijkse omzetgroei van 18%. TNT Post werkt inmiddels in zeven Europese landen buiten Nederland. Bij Express streeft TNT naar een verdere versterking van zijn nummer 1 positie in Europa. Het concern handhaaft de omzetgroeiverwachting van 10% tot 15% voor de middellange termijn.

Ahold boekt weer winst
Ahold heeft in het derde kwartaal een nettowinst geboekt van € 210 miljoen. In dezelfde periode vorig jaar werd nog een verlies geleden van € 236 miljoen, als gevolg van de schikking die het supermarktconcern trof met beleggers in verband met de boekhoudfraude. Ahold had het in het afgelopen kwartaal vooral moeilijk in de VS, waar het bedrijf hinder ondervond van de concurrentie en de slechtere economische omstandigheden. Dit zal volgens Ahold ook in het huidige kwartaal voortduren. Verder maakte Ahold de verkoop van zijn Poolse supermarkten bekend. Het Franse Carrefour wordt voor € 375 miljoen de nieuwe eigenaar. Dat was meer dan analisten hadden verwacht.

Crucell ontvangt grote order
Crucell is hard op weg een volwassen speler te worden in de biotechnologiesector. Het biotechbedrijf ontving vrijdag een order ter waarde van € 175 miljoen. Hierdoor komt het Leidse bedrijf steeds dichter in de buurt van winstgevendheid. “In feite is het de eerste order voor Crucell”, aldus een woordvoerder van het bedrijf. “Daarvoor bestonden onze inkomsten vooral uit inkomsten uit licenties.’’ Crucell gaat de komende drie jaar tientallen miljoenen doses hepatitis B-vaccins en kindervaccins leveren aan onder meer Unicef, het kinderfonds van de Verenigde Naties. Zowel het kindervaccin Quinvaxem als het hepatitis B-vaccin Hepavax Gene is afkomstig van Berna Biotech. Deze Zwitserse vaccinproducent werd begin dit jaar overgenomen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten