In de VS werden gemengde cijfers over de inflatie bekendgemaakt. Zo bleven de consumentenprijzen in november ongewijzigd ten opzichte van oktober. Hetzelfde gold voor de kerninflatie. Economen hadden in beide gevallen op een stijging van 0,2% gerekend. Op jaarbasis steeg de inflatie met 2% en de kerninflatie met 2,6%. Enkele dagen later werden echter hoger dan verwachte producentenprijzen gepubliceerd. Deze stegen met 2,0% ten opzichte van oktober. Dat was de grootste stijging in 32 jaar. Economen hadden een toename van 0,5% verwacht. Exclusief voeding en energie stegen de producentenprijzen met 1,3% op maandbasis, terwijl een groei van 0,2% was voorzien.
Duitse ondernemers optimistisch
Het Duitse ondernemersvertrouwen is sinds de eenwording in 1990 niet zo hoog geweest als nu. Het Ifo-geschäftsklima steeg van 106,8 in november naar 108,7 in december. Economen hadden op een lichte daling tot 106,7 gerekend. De hoge score zegt dat het Duitse bedrijfsleven volop vertrouwen heeft in de ontwikkeling van de wereldeconomie in 2007. Ook lijkt de verhoging van de Duitse BTW met 3%-punt het vertrouwen niet aan te tasten. Vanaf 1 januari geldt voor een aantal producten een verhoogd BTW-tarief van 19%. Opvallend is ook dat de recente stijging van de euro het vertrouwen van Duitse ondernemers niet heeft aangetast. Door het hoge cijfer krijgt de ECB meer ruimte voor een renteverhoging.
Japan laat rente ongewijzigd
Het Japanse ondernemersvertrouwen heeft in december het hoogste niveau in twee jaar bereikt. De zogeheten Tankan-index steeg, volgens verwachting, van 24 in november naar 25 in december. Door de stijging nam de bezorgdheid af dat de Japanse groei zou vertragen. Toch hield de Bank of Japan de rente ongewijzigd op 0,25%. Het besluit was unaniem en conform verwachting. Volgens de centrale bank laat de Japanse economie nog altijd groei zien, maar zorgt de trage loongroei voor terughoudende consumentenuitgaven. De Japanse overheid verwacht voor het komende jaar, dat start op 1 april 2007, een economische groei van 2,0%, tegen 1,9% in 2006.
ASML doet overname
ASML neemt het Amerikaanse bedrijf Brion Technologies over voor $ 270 miljoen in contanten. Het is voor het eerst in meer dan zes jaar dat de chipmachineproducent een overname aankondigt. Brion houdt zich bezig met het aanbieden en ontwerpen van oplossingen voor het verbeteren van productieprocessen van halfgeleiders. Via simulatiemodellen kunnen halfgeleiderfabrikanten het ontwerp van hun siliciumschijven testen alvorens zij in productie gaan. Vorige maand kondigde het bedrijf nog aan een samenwerking met ASML-aartsrivaal Nikon aan te gaan voor de optimalisering van het productieproces van halfgeleiders. ASML verwacht de overname in het eerste kwartaal van volgend jaar af te ronden.
BAM krijgt grote order
Bouwbedrijf BAM heeft een opdracht van Rijkswaterstaat gekregen met een totale waarde van circa € 300 miljoen. De opdracht betreft de verbreding van de A4 tussen Burgerveen en Leiden, die is gebaseerd op het “Tracébesluit A4 Burgerveen-Leiden”. Dit besluit omvat circa 20 kilometer wegverbreding van 2x2 naar 2x3 rijstroken en de bouw of aanpassing van een groot aantal bruggen, viaducten, aquaducten en andere bouwwerken. Het contract dat nu is gesloten, betreft het noordelijk en het zuidelijk deel van het traject, met een gezamenlijke lengte van circa 14 kilometer. De bouw start omstreeks de zomer van 2007. Het noordelijk deel is gereed eind 2010, het zuidelijk deel in 2012.
Particuliere belegger voorspelt beter
De BinckBank Bull & Bear Award is dit jaar gewonnen door Alex Otto, directeur aandelenbeleggingen bij Delta Lloyd. Vier analisten deden een voorspelling voor de stand van de AEX-index en de best en slechtst presterende aandelen. De eerder dit jaar overleden Theo Kraan (Van Lanschot) werd tweede, Corné van Zeijl (SNS) werd derde en Royce Tostrams eindigde op de laatste plaats. Otto rekende op een AEX-stand van 450 punten op 1 november 2006, terwijl de index die dag afsloot op 486,05 punten. Tostrams rekende op 295 punten. Ook klanten van BinckBank mochten meedoen met de voorspellingen. Van de 173 inzendingen deed 23% het beter dan Otto, terwijl 93% het beter deed dan Royce Tostrams.
Economie in sterke groeifase
De Nederlandse economie bevindt zich in de sterkste groeifase sinds 2000, zo blijkt uit cijfers van het CBS. Voor het derde achtereenvolgende kwartaal is de economie in het derde kwartaal met meer dan 2% op jaarbasis gegroeid. De laatste keer dat dit gebeurde was in 2000. De groei kwam uit op 2,7% op jaarbasis. De tweede raming van de economische groei in het derde kwartaal is 0,1%-punt hoger dan de eerste raming van het CBS van vorige maand. Op kwartaalbasis groeide de Nederlandse economie met 0,7%. De Nederlandse economie is met een omvang van zo'n € 500 miljard op jaarbasis de op vier na grootste economie van de eurozone.
Consumentenvertrouwen gestegen
Het vertrouwen van de Nederlandse consument in het economische klimaat is toegenomen. De index van het consumentenvertrouwen steeg van 6 in november naar 8 in december. Dat heeft het CBS bekendgemaakt. Volgens het CBS zijn er voor het eerst in jaren aan het eind van het jaar meer optimisten dan pessimisten. In december 2005 stond de index voor het consumentenvertrouwen nog op -16. Consumenten waren sinds eind 2000 niet meer zo positief over het economisch klimaat in de afgelopen twaalf maanden. Het oordeel over de economie in het komende jaar bleef vrijwel ongewijzigd gunstig. De koopbereidheid van de consument is licht verbeterd.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten