donderdag 7 december 2006

AEX klopt weer aan de deur

De AEX heeft de daling van de afgelopen weken een halt toegeroepen. De index onderwerpt de weerstand bij 478 punten weer aan een serieuze test.

De beursgraadmeter kwam afgelopen week per saldo niet ver van zijn plek. Vrijdag brak de AEX in zijn val nog twee belangrijke steunniveaus. De index sloot op een steunniveau in de vorm van een top uit begin september op 473,5 punten. Op maandag stabiliseerde de AEX zich, om op dinsdag weer te stijgen. Het voormalige steunniveau van 478 punten vormt nu echter een zware weerstand.

Vorige week vrijdag dook de ISM-index, de inkoopmanagersindex voor de Amerikaanse industrie, voor het eerst sinds april 2003 onder de 50 punten, wat duidt op een krimp van de economische activiteit. De dollar verzwakte daardoor nog verder. Toch bleef de AEX maandag goed liggen. Dat kwam mede doordat de stijgende euro/dollarkoers tot rust kwam en de opmars van de olieprijs werd gestuit. Daarnaast besloten veel beleggers om te wachten op enkele belangrijke events later in de week. Zo was er vandaag het rentebesluit van de Europese Centrale Bank (ECB). Dat de rente met een kwart procentpunt werd verhoogd, was geen verrassing. De toelichting van Jean Claude Trichet zorgde echter voor stijgende koersen. De ECB-president meldde een lichte verhoging van de verwachting voor de economische groei en een kleine verlaging van de inflatieverwachting. Wel zei hij dat de rente in de Eurozone nog steeds laag is, waarmee hij verdere renteverhogingen niet uitsloot.

Door de woorden van Trichet steeg de AEX tot boven de weerstand van 478 punten, maar helaas niet op slotbasis. Wel heeft de index afgerekend met de dalende trend van de afgelopen weken. Als de AEX de 478-puntengrens ook op slotbasis weet te doorbreken, kan de index weer voorzichtig omhoog kijken en beleven we misschien nog een bescheiden eindejaarsrally. Lukt dit niet, dan kan de AEX dalen tot 460 punten, waar zich het eerste serieuze steunniveau bevindt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten