vrijdag 1 december 2006

AEX staat onder druk

De AEX heeft de dalende trend van de afgelopen weken voortgezet. De belangrijke steun bij 478 punten staat onder zware druk.

De AEX leverde afgelopen week ruim twaalf punten in. Vooral vrijdag, maandag en donderdag verloor de index terrein. Verschillende steunniveaus werden doorbroken, waaronder de bodem van begin november op 484 punten. Dat betekent dat de index bezig is een lagere bodem te vormen. Dinsdag werd de meerjarige oplopende steunlijn al getest, maar deze hield stand, evenals de steun op 478 punten, de oude top uit april van dit jaar. Donderdag werd deze opnieuw aan een zware test onderworpen, waarna de AEX uiteindelijk sloot op 477,7 punten.

De sterk gestegen euro/dollarkoers wordt als belangrijkste oorzaak van het verslechterde beurssentiment gezien. Het zijwaartse koersverloop van de afgelopen maanden werd vaarwel gezegd en snel daarna stootte de euro door tot boven $ 1,31, een niveau dat sinds april 2005 niet meer was gezien. Vooral voor AEX-fondsen met grote belangen in de VS heeft een duurdere euro negatieve gevolgen, omdat hun Amerikaanse omzet in euro’s gemeten minder waard wordt. Verder waren er enkele tegenvallende Amerikaanse macro-economische cijfers. Het consumentenvertrouwen bleek onverwacht gedaald, terwijl Fed-voorzitter Bernanke waarschuwde voor inflatierisico’s. Vooral de stijgende arbeidskosten baren de Fed zorgen. Dat werd enkele dagen later duidelijk toen bleek dat de kerninflatie in oktober weer is gestegen. Tot slot bleek dat de economische activiteit in de regio Chicago voor het eerst sinds april 2003 is afgenomen.

De AEX zit momenteel in zwaar weer. Donderdag werd het belangrijke steunniveau van 478 punten wederom stevig getest. Omdat het slot op 477,7 punten lag, kunnen we nog niet van een definitieve doorbraak spreken. Bovendien ligt vlak hieronder bij 476 punten de meerjarige oplopende steunlijn die de druk op de AEX opvoert. De vraag is nu of de index met deze druk weet om te gaan. Een slotstand onder deze steun opent het luik richting 460 of zelfs 449 punten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten