donderdag 14 december 2006

AEX zet eindsprint in

De AEX heeft een erg sterke week achter de rug. De index lijkt nog dit jaar een hogere top neer te willen zetten.

De AEX is de afgelopen week ruim vijftien punten gestegen. Eind vorige week vormde de weerstand op 478 punten nog een zware hobbel. Afgelopen maandag werd deze horde toch genomen, waarna de index een tandje bij schakelde. Ook de weerstand bij 484 punten, waar begin november een bodem werd gevormd, werd moeiteloos gepasseerd. Vooral op woensdag en donderdag ging het hard, met stijgingen van meer dan een procent.

Voor het verbeterde sentiment zijn verschillende factoren aan te wijzen. Positieve cijfers over de Amerikaanse economie zijn wellicht de belangrijkste. Zo groeide het aantal banen in de VS in november harder dan verwacht en viel de stijging van de uurlonen mee. Hierdoor nam de vrees voor looninflatie wat af. In de toelichting op het rentebesluit erkende Fed-voorzitter Bernanke dat de Amerikaanse economische groei vertraagt, maar dat deze in 2007 weer aantrekt. Bovendien verwacht hij dat de inflatie de komende tijd wat afneemt. Verder stegen de detailhandelsverkopen in november veel sterker dan verwacht. Voor de Amerikaanse economie is het van essentieel belang dat de consument blijft besteden. Door de gunstige verhalen uit de VS sterkte de dollar weer wat aan. Bovendien daalde de olieprijs. De stijging van de AEX was voor een belangrijk deel te danken aan de financiële waarden, vanwege hun grote weging in de index. ABN Amro liep voorop dankzij overnamegeruchten.

Het technische beeld van de AEX is sterk verbeterd. Twee belangrijke weerstandsniveaus, zowel de horde op 478 als die op 484 punten, werden uitgenomen. Nu deze missies zijn geslaagd, ligt de weg open naar het hoogste niveau van dit jaar, dat op 8 november op 497,5 punten werd bereikt. Wanneer ook deze barrière wordt geslecht, ligt de 500-puntengrens weer binnen handbereik. Het fenomeen eindejaarsrally lijkt ook in 2006 opgeld te doen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten