woensdag 2 augustus 2006

Inflatiedruk VS houdt aan

Het Amerikaanse ondernemersvertrouwen, gemeten middels de ISM-index, steeg van 53,8 in juni naar 54,7 in juli. Vooraf werd een daling tot 53,5 punten verwacht. Het meevallende vertrouwen toont dat de Amerikaanse economie niet inzakt, waardoor de kans op een achttiende achtereenvolgende renteverhoging door de Fed is toegenomen. De gestegen ‘prices paid’ inflatiecomponent van de ISM-index draagt hier ook aan bij. Verder bleek uit de PCE-inflatiedata dat de inflatie in juni 3,5% op jaarbasis bedroeg (verwachting 3,3%) en de kerninflatie 2,4% (verwachting 2,3%). De PCE inflatiecijfers worden vaak de favoriete inflatiedata van de Fed genoemd. De druk op de Fed voor een nieuwe renteverhoging is dus groot.

Ook ECB onder druk
Ook de ECB kan bijna niet onder een nieuwe renteverhoging uit. De relatief hoge inflatie en een voortdurend economisch herstel in de eurozone wijzen hierop. De inflatie van 2,5% in juli was hetzelfde als in juni en mei, maar wederom 0,5%-punt boven de referentiewaarde van de ECB. Eén van de veroorzakers van de hoge inflatie is de gestegen olieprijs, waardoor energiekosten toenemen. Het economische herstel in het eurogebied bleek uit de index van het economische sentiment, een goede voorspeller van de consumentenbestedingen. Deze bereikte in juli een peil van 107,7 punten, tegen een verwachting van 107,0. Dit is het hoogste peil in vijf jaar.

Wisselend succes ABN Amro
ABN Amro heeft in het tweede kwartaal een nettowinst geboekt van € 1,22 miljard. Dat is 23,2% meer dan in dezelfde periode vorig jaar en boven de verwachtingen van analisten. De totale baten stegen met ruim een vijfde, vooral dankzij opkomende landen in Latijns Amerika en Azië. Door een toename van het aantal particuliere klanten in deze landen stegen de voorzieningen voor slechte leningen in de eerste helft van dit jaar naar € 761 miljoen, tegen € 161 miljoen een jaar eerder. Ander minpuntje waren de rode cijfers voor de Europese divisie van de bank, die een verlies van € 60 miljoen leed. ABN Amro kondigde nieuwe maatregelen aan om de kosten te drukken.

Express stuwt winst TNT
TNT heeft in het tweede kwartaal een 5% hogere nettowinst geboekt van € 210 miljoen. De omzet steeg met 5,8% tot € 2,65 miljard. De cijfers waren volgens verwachting. Verder verhoogde het concern de prognoses voor de brutomarges van de divisies Post (van 18 naar 18,5%) en Express (bovenkant van de eerder afgegeven 9-9,5%). De expressdivisie behaalde over het tweede kwartaal zijn hoogste winstmarge ooit, namelijk 10,4%. Express is het snelst groeiende onderdeel van TNT en droeg in het eerste halfjaar 42% bij aan het totale bedrijfsresultaat. De omzet van bijna € 3 miljard was goed voor meer dan de helft van de totale concernomzet in het eerste halfjaar.

Binck wil uitbreiden
Binck wil volgend jaar, op eigen kracht, uitbreiden naar nieuwe Europese landen, aldus de internetbroker bij de bekendmaking van de kwartaalcijfers. Nu is Binck vooral actief in Nederland, met 41.600 particuliere klanten. Sinds maart is het bedrijf ook actief in België, waar het inmiddels 2.200 klanten heeft. Binck boekte in het tweede kwartaal een nettowinst van € 5,1 miljoen. Dat is wel 76% meer dan in dezelfde periode vorig jaar, maar 16% minder dan in het eerste kwartaal van 2006. Volgens Binck is het tweede kwartaal traditioneel zwakker, en leed het bedrijf bovendien een boekverlies van € 1,8 miljoen op de verkoop van dochter HIT aan Van der Moolen.

KPN wil groeien in Duitsland
KPN is geïnteresseerd in de overname van een kleine Duitse mobiele speler om de positie van KPN in Duitsland te versterken op de markt voor mobiele telecommunicatie. Dat zei topman Scheepbouwer bij de presentatie van de kwartaalcijfers. Deze waren boven verwachting, voornamelijk dankzij de sterke prestaties van de Duitse divisie E-Plus. De nettowinst van KPN verdubbelde in het tweede kwartaal ten opzichte van vorig jaar naar € 464 miljoen. Analisten hadden op ‘slechts’ € 361 miljoen gerekend. De cijfers zijn wel wat geflatteerd doordat KPN vorig jaar enkele herstructureringslasten nam. Verder verhoogde het concern de verwachting voor het bedrijfsresultaat in 2006.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten