donderdag 24 augustus 2006

AEX bijna op record

Na de mooie stijging die we in de vorige verslagweek zagen, deed de AEX het deze week wat rustiger aan.

De laatste weken zien we dat de AEX na flink gestegen te zijn, een pauze inlast. Door onze columnist Leon van Dam ook wel een ‘rijstveldpatroon’ genoemd. Deze week zagen we weer zo’n consolidatiefase. Lange tijd bleef de index rond 463 punten hangen, om vervolgens de oplopende steunlijn aan een - succesvolle - test te onderwerpen. Vandaag werd weer afstand van deze steun genomen en probeerde de AEX de weerstand, in de vorm van het koershiaat uit mei, te doorbreken.

Het positieve sentiment van vorige week heeft een knauw gekregen. Aanvankelijk werden cijfers die duiden op een afkoeling van de Amerikaanse economie met enthousiasme ontvangen. De druk op Fed-voorzitter Bernanke om de rente verder te verhogen, werd hierdoor immers kleiner. Afgelopen week zagen we echter een kentering. Zo koelt de Amerikaanse huizenmarkt flink af. De verkoop van zowel nieuwe als bestaande eengezinswoningen daalde hard in juli. Daarnaast bleek de vraag naar duurzame goederen in de VS sterker dan verwacht gedaald. Verder bleek uit uitspraken van enkele Fed-officials dat het renteorgaan verdeeld is over het te voeren rentebeleid. En tot slot zijn veel beleggers bang dat het conflict over het Iraanse nucleaire programma uit de hand loopt. In Europa ontstond aanvankelijk onrust over een verslechtering van de Duitse economie, maar toen bleek dat het Duitse ondernemersvertrouwen slechts licht was gedaald, keerde de rust terug.

Ten opzichte van vorige week is er aan het technische beeld van de AEX weinig veranderd. De index heeft de oplopende steunlijn, momenteel bij 461 punten, aan een succesvolle test onderworpen. Vervolgens werd de weerstand in de vorm van de bodem van april doorbroken. Direct hierboven doemt echter een koershiaat op. Er is dus nog voldoende weerstand op weg naar de top van 2006. Maar de oplopende steun voert de druk steeds verder op.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten