donderdag 17 augustus 2006

Inflatie VS zwakt af

Inflatie VS zwakt af
De Amerikaanse kerninflatie is in juli met 0,2% gestegen ten opzichte van juni. In de vier maanden daarvoor was deze met 0,3% gestegen. Het cijfer werd dus met gejuich ontvangen, omdat de kans op een nieuwe renteverhoging door de Fed is afgenomen. Op jaarbasis steeg de kerninflatie (consumentenprijzen exclusief voeding en energie) met 2,7% en dat is nog steeds te hoog voor de Fed. De ‘gewone’ inflatie steeg in juli met 0,4% ten opzichte van een maand eerder, mede door een stijging van 2,9% van de energieprijzen. Ten opzichte van een jaar eerder steeg de inflatie met 4,1%. In juni was dit nog 4,3%.

Economie groeit goed
Zowel Duitsland als de eurozone presenteerde hoger dan verwachte cijfers over de economische groei. In beide gevallen bedroeg de groei in het tweede kwartaal van dit jaar 2,4% op jaarbasis. Voor de eurozone betekende dit het hoogste groeicijfer sinds maart 2001. Onlangs bereikte de index van het economische sentiment van het eurogebied al het hoogste peil in vijf jaar. De ECB zal waarschijnlijk de oorspronkelijke groeiverwachting van 2,1% voor 2006 opwaarts bij moeten stellen. Wat het effect op het rentebeleid zal zijn is onbekend, maar het betekent in ieder geval niet minder renteverhogingen dan verwacht.

Uitzendbranche blijft groeien
De Nederlandse uitzendbranche blijft groeien. In de eerste helft van dit jaar steeg de omzet van de sector naar € 2,8 miljard. Dat is 20% meer dan in de eerste helft van vorig jaar. Dat maakte de branchevereniging voor uitzendondernemingen ABU bekend. Volgens de ABU floreert de economie in Nederland. Het vertrouwen van de producenten en consumenten neemt toe, evenals het aantal banen. De medische sector liet verreweg de sterkste omzetgroei zien met een stijging van 50%, mede veroorzaakt door de prestatiecontracten die zorgverzekeraars hebben afgesloten. Verder deed ook de technische sector het goed met een omzetgroei voor de uitzendbureaus van 25%.

Imtech boekt meer winst
De nettowinst van Imtech is in de eerste zes maanden van 2006 met 31% gestegen tot € 26,9 miljoen. Dat is nipt boven de verwachting van analisten. De technisch dienstverlener dankt de hogere winst aan een reeks van overnames, herstel van de Duitse en Nederlandse markt en goede ontwikkelingen bij de ICT-divisie. De omzet groeide met 21% tot € 1,29 miljard, terwijl de orderportefeuille met 12% steeg naar € 2,98 miljard. De operationele marge verbeterde zeer licht van 3,9% naar 4%. Volgens Imtech weerspiegelt dit dat 'de marktomstandigheden in diverse deelmarkten nog niet als normaal betiteld kunnen worden'. Het bedrijf handhaaft de prognoses voor 2006.

Tegenvallers voor Van der Moolen
Van der Moolen heeft in het tweede kwartaal door enkele financiĆ«le tegenvallers een verlies geleden van € 9,4 miljoen. Zo moest de beurshandelaar een schikking treffen met de Amerikaanse toezichthouders voor onregelmatigheden van handelaren. Afgezien van de tegenvallers presteerde het bedrijf boven verwachting. Zonder de lasten zou Van der Moolen een winst hebben geboekt van € 2,1 miljoen, 31% meer dan een jaar eerder. Analisten rekenden gemiddeld op € 0,8 miljoen. De omzet steeg in het afgelopen kwartaal met 49% tot € 40,5 miljoen dankzij de overname van derivatenhandelaar Curvalue. Autonoom boekte Van der Moolen 11% meer omzet dan in het tweede kwartaal van vorig jaar.

Unit 4 verhoogt winstverwachting
Unit 4 Agresso heeft de winstverwachting voor heel 2006 verhoogd. Het softwarebedrijf deed dit naar aanleiding van de 30% hogere nettowinst van € 9,4 miljoen die het over het eerste halfjaar behaalde. Unit 4 Agresso rekent nu op een bedrijfsresultaat dat 15 tot 20% hoger ligt dan vorig jaar. Eerder ging het bedrijf nog uit van een stijging met ten minste 10%. Het bedrijfsresultaat steeg in het eerste halfjaar met 37% tot € 21,1 miljoen. De omzet groeide met 14% tot € 187,6 miljoen. Het concern dankt de verbetering van de resultaten met name aan de activiteiten in Frankrijk, Noord-Amerika en het Verenigd Koninkrijk.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten