donderdag 24 augustus 2006

Duitse ondernemers iets pessimistischer

Duitse ondernemers iets pessimistischer
Het vertrouwen van Duitse ondernemers in de economie is in augustus gedaald. De zogeheten Ifo-index daalde van 105,6 in juli naar 105,0 in augustus. Vooraf geraadpleegde economen gingen echter uit van een grotere daling tot 104,8. De subindex voor de huidige economische omstandigheden bleef gelijk op 108,6. De index voor de economische verwachtingen daalde van 102,6 naar 101,5. Eerder deze week werd bekend dat ook fondsbeheerders en analisten somberder zijn geworden over de Duitse economie. De zogeheten ZEW-index daalde onverwacht naar het laagste peil in 5 jaar. Wel steeg de subindex voor de huidige economische situatie van 27 naar 33,6 punten.

Nederlander optimistisch
Het consumentenvertrouwen is in augustus licht gestegen ten opzichte van juli, meldt het CBS. Consumenten waren vooral beter gestemd over het economische klimaat in de komende twaalf maanden. De koopbereidheid bleef stabiel. Het producentenvertrouwen daalde licht, al blijven ondernemers in de industrie zeer optimistisch. De ondernemers waren in augustus weer iets positiever over hun toekomstige productie dan in de voorgaande maand. Over de orderpositie waren de ondernemers iets minder positief gestemd. Vooral door het positievere oordeel over de orderpositie bereikte het producentenvertrouwen afgelopen juli de hoogste waarde sinds de start van de waarneming, begin 1985.

TNT verkoopt Logistiek
Post en express-onderneming TNT heeft zijn logistieke activiteiten voor € 1,48 miljard verkocht aan de Amerikaanse investeringsmaatschappij Apollo Management. Het concern kondigde daarna aan voor maximaal € 1 miljard aandelen in te gaan kopen. TNT houdt een belang van 5% in de logistieke activiteiten, die onder de hoede van Apollo als aparte onderneming verder zullen gaan. TNT staat onder druk om zijn prestaties te verbeteren, sinds eind vorig jaar marktspeculaties de kop opstaken dat het bedrijf een overnamekandidaat zou zijn. De logistiekdivisie kampte met lage marges en structurele problemen bij de Franse activiteiten. TNT gaat zich nu volledig richten op de groei van de kernactiviteiten Post en Express.

Hunter boekt meer winst
Hunter Douglas heeft de nettowinst in het tweede kwartaal met 28,2% zien stijgen tot € 58,2 miljoen. De raambekleder, bekend van de Luxaflex, zag de omzet met 11,2% stijgen tot € 560 miljoen. De autonome omzet steeg in alle geografische gebieden, behalve in Azië en Australië. Voor de rest van 2006 blijft Hunter Douglas optimistisch over de vooruitzichten voor 2006, vanwege de sterke positie van haar producten, distributie en financiën. Het nettoresultaat op de beleggingsportefeuille kwam in het tweede kwartaal van 2006 uit op € 4,8 miljoen negatief, in vergelijking met € 6,5 miljoen negatief een jaar eerder.

Ordina ziet winst dalen
Ordina heeft over de eerste helft van dit jaar een lagere nettowinst geboekt bij een hogere omzet. Vooral de ontwikkelingen bij de zogeheten BPO-activiteiten, een van de speerpunten van de automatiseerder, blijven achter bij de verwachtingen van de markt. Daarnaast heeft het bedrijf moeite met het vasthouden van personeel en het aantrekken van nieuwe medewerkers. De nettowinst daalde in de eerste helft van 2006 met 4,5% tot € 10,6 miljoen. Analisten hadden gemiddeld op een toename tot € 14,4 miljoen gerekend. Ordina wijt de winstdaling onder meer aan toegenomen afschrijvingen en hogere rentelasten. Beleggers straften Ordina dinsdag af met een koersdaling van 13%.

LogicaCMG op overnamepad
IT-dienstverlener LogicaCMG heeft een bod van circa € 1,3 miljard gedaan op de Scandinavische branchegenoot WM-data. Het bod is deels in contanten en deels in aandelen en biedt een premie van 25% op de gemiddelde slotkoers van WM-data over de afgelopen drie maanden. Met de overname wil de onderneming zijn product- en dienstenaanbod uitbreiden en zijn werkgebied verder vergroten. Daarbij ziet het concern in Scandinavië een aantrekkelijke markt. De overname zal volgens LogicaCMG al in het eerste jaar bijdragen aan de winst per aandeel. Gezamenlijk zullen beide bedrijven bijna 40.000 werknemers hebben in 41 landen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten