vrijdag 28 juli 2006

AEX op weg naar 478 punten

Vorige week verbeterde de stemming op de beurzen vooral door uitspraken van Fed-voorzitter Bernanke. Dit keer was hoofdzakelijk het bedrijfsleven verantwoordelijk voor het positieve sentiment.

Vorige week woensdag liet de AEX een flinke stijging zien die vooral werd veroorzaakt door uitspraken van Ben Bernanke. Hij zei te verwachten dat de inflatiedruk zal afnemen en dat daardoor een eind kan komen aan de lange serie renteverhogingen in de VS. Dit was een positief signaal voor de wereldwijde aandelenbeurzen. Het positieve sentiment hield deze week aan. Dit keer waren het de bedrijven zelf die de beurzen omhoog hielpen. Het cijferseizoen is weer aangebroken en zowel in de VS als Europa presenteerden veel ondernemingen sterke cijfers. Zo hielp Royal Dutch Shell donderdag eigenhandig de AEX omhoog door een recordwinst over het tweede kwartaal te rapporteren. Een ander positief signaal vanuit het bedrijfsleven is het groeiend aantal fusies en overnames, dan wel speculaties hierover. Zo kan Philips waarschijnlijk een bod van zo’n € 8 miljard op haar halfgeleiderdivisie tegemoet zien. Bedrijven en investeerders zijn bereid de knip te trekken, een teken van vertrouwen in de toekomst. Bovendien zorgen dergelijke berichten voor speculaties over mogelijke andere overnames, wat de aandelenkoersen omhoog stuwt.

Het technisch beeld van de AEX-index is deze week sterk verbeterd. Maandag sloot de AEX boven 445 punten, waarmee een belangrijke weerstand in de vorm van het 50% Fibonacci-niveau werd doorbroken. Bovendien werd tegelijkertijd een omgekeerd kop-schouderpatroon voltooid. Dit patroon levert een koersdoel op van 478 punten, dat bij circa 80% van de formaties wordt bereikt binnen de periode waarin deze is gevormd, in dit geval twee maanden. Toevallig werd op 21 april het hoogste niveau van dit jaar bereikt op… 478 punten. Donderdag werd ook nog eens de sterke weerstand van de top uit januari op 448 punten doorbroken. Op de weg naar 478 punten bevindt zich nog voldoende weerstand, waaronder twee koershiaten, maar wij zien de nabije toekomst voor de AEX een stuk positiever tegemoet!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten