donderdag 31 augustus 2006

AEX worstelt met de top

De AEX-index heeft een goede week achter de rug. Stap voor stap werd koers gezet richting 470 punten.

Afgelopen week werden twee weerstandsniveaus - de bodem van april en het koershiaat bij 466,9 punten - uitgenomen. Op woensdag sloot de index voor het eerst in bijna vier maanden boven de 470-puntengrens. De top van dit jaar op 478 punten komt steeds dichterbij.

Net als vorige week bleek uit enkele macro-economische cijfers dat de Amerikaanse economie afkoelt. Zo liet het consumentenvertrouwen een veel groter dan verwachte daling zien. En uit de tweede schatting van de economische groei in het tweede kwartaal kwam een cijfer van 2,9%, terwijl analisten op een groei van 3,1% hadden gerekend. In het eerste kwartaal bedroeg de groei nog 5,6%. Deze signalen werden positiever opgevat dan in de voorgaande week. Misschien ook wel omdat uit de notulen van de laatste rentevergadering van de Fed bleek dat, als gevolg van de lagere groei, de rentepauze mogelijk blijft gehandhaafd. Het rendement op Amerikaanse staatsobligaties zakte naar het laagste punt in maanden en dat gaf de aandelenmarkten steun.

Wanneer we naar de grafiek van de AEX kijken, zien we in het rood een zogeheten oplopende wig aangegeven. Een dergelijk patroon duidt op koopkracht, maar de opwaartse stuwing wordt steeds kleiner. Een steeds kleiner wordende kopersgroep zorgt voor de oplopende koersen. Een trendomkeer is dan mogelijk dichtbij. Mocht de AEX neerwaarts uitbreken, dan vinden we een eerste steun bij de oplopende steunlijn bij 462 punten. Daaronder vinden we steun bij de top uit januari op 448 punten en bij de neklijn bij 442 punten. De index zal de nodige kracht moeten tonen om aan de bovenkant van dit wigpatroon te breken. Wij gaan nog steeds uit van een nieuw record voor 2006, maar alertheid is geboden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten