donderdag 10 augustus 2006

AEX houdt stand

Net als vorige week bleef de AEX dichtbij huis. Zorgen over een vertraging van de Amerikaanse economische groei en een oplopende olieprijs legden de index aan de ketting.

Afgelopen vrijdag deed de index weer een aanval op de oplopende weerstandslijn, maar deze werd opnieuw afgeslagen. Vervolgens viel de beursgraadmeter terug om de steunlijn bij 448 punten aan een - succesvolle - test te onderwerpen. We kunnen dus concluderen dat de AEX ingeklemd zit.

Behalve de stortvloed aan kwartaalcijfers, was er veel richtinggevend nieuws. Afgelopen vrijdag bleek het aantal banen in de VS in juli minder hard gestegen dan verwacht. Bovendien was de werkloosheid gestegen. Dit was voor de Fed voldoende aanleiding om, na 17 opeenvolgende renteverhogingen, een pauze in te lassen. Daarbij wees voorzitter Bernanke op de groeivertraging van de Amerikaanse economie. De euforie op Wall Street over de pauze maakte zeer snel plaats voor zorgen over de afkoelende economie. De Fed laat verdere rentestappen afhangen van economische cijfers en met name de inflatie. Wanneer het woord inflatie valt, komt de olieprijs al gauw om de hoek kijken. De druk op de olieprijs nam al toe door het Amerikaanse orkaanseizoen, maar daar kwam deze week nog een negatieve factor bij. Olieconcern BP kondigde de - tijdelijke - sluiting aan van een olieveld in Alaska vanwege lekkage en roest in enkele pijpleidingen. Het veld is goed voor 8% van de totale Amerikaanse olieproductie en een stijging van de olieprijs was dan ook onvermijdelijk.

Hoewel het sentiment op de beurs wat verslechterde, is aan het technische beeld van de AEX nog weinig veranderd. De index zit klem tussen de oplopende weerstand bij 459 punten en de steun bij 448 punten. Deze steun werd de afgelopen dagen aan een stevige test onderworpen. De standvastigheid zorgt echter dat deze steun aan kracht wint. Rust op de oliemarkt en positieve economische en bedrijfscijfers kunnen een einde maken aan de impasse en de AEX op een hoger plan tillen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten