donderdag 10 augustus 2006

Fed neemt pauze

Fed neemt pauze
Na zeventien achtereenvolgende renteverhogingen, van 1% naar 5,25%, heeft de Fed dit keer de rente ongewijzigd gelaten. De reden ligt in de groeivertraging van de Amerikaanse economie. Volgens de Fed zijn de geleidelijke afkoeling van de huizenmarkt, de al genomen rentestappen en de gestegen energieprijzen verantwoordelijk voor de tragere groei. Over de inflatiedruk zegt de Fed dat deze voorlopig kan aanhouden, maar na verloop van tijd zal afnemen. Het commentaar was wat voorzichtiger dan verwacht, maar een verdere renteverhoging werd niet uitgesloten. Het rentebeleid zal voorlopig afhankelijk blijven van macro-economische cijfers. Overigens was de beslissing niet unaniem; één Fed-lid stemde voor een renteverhoging.

Lekkage stuwt olieprijs
De olieprijs schoot deze week omhoog, nadat olieconcern BP bekendmaakte het olieveld Prudhoe Bay in Alaska te moeten sluiten. Aanleiding was lekkage en corrosie in de olieleidingen. Het veld is het grootste van de Verenigde Staten en heeft normaalgesproken een gemiddelde dagelijkse productie van 400.000 vaten (à 159 liter) ruwe olie per dag. Daarmee is het goed voor 8% van de Amerikaanse olieproductie. BP probeert de productie uit het westelijk deel van het veld draaiende te houden terwijl de beschadigde pijpleidingen worden vervangen. Dat deel van het veld heeft een capaciteit van 185.000 vaten per dag.

Hagemeyer uit rode cijfers
Hagemeyer heeft in het eerste halfjaar een nettowinst behaald van € 26 miljoen. In dezelfde periode vorig jaar werd nog een verlies geleden van € 58 miljoen. De winst was hoger dan verwacht. Het bedrijfsresultaat steeg met 13% tot € 77 miljoen. Over heel 2006 verwacht het technische handelshuis een bedrijfsresultaat van ten minste € 170 miljoen, bijna een verdubbeling ten opzichte van een jaar eerder. De prognose is onder voorbehoud dat zich geen aanzienlijke negatieve effecten van grondstofprijzen voordoen. Hagemeyer profiteerde namelijk vooral van de scherp gestegen koperprijs. Van de autonome omzetgroei van 11% was de helft te danken aan de hogere koperprijs.

Wessanen stelt teleur
Wessanen heeft de nettowinst in het tweede kwartaal met 11,1% zien stijgen tot € 12 miljoen. De omzet van het voedingsbedrijf, bekend van de merken Beckers en Zonnatura, daalde met 6% tot € 389 miljoen. Beide cijfers waren onder verwachting. Wessanen zag zich genoodzaakt de verwachtingen voor dit jaar te verlagen. De omzetprognose voor de merkactiviteiten in Europa en Noord-Amerika werd verlaagd van 4-5% naar 2-4%. Ook voor de Europese en Noord-Amerikaanse distributietak werd het omzetgroeidoel verlaagd. Het concern zegt circa € 400 miljoen beschikbaar te hebben voor overnames om de omzet tot eind 2007 te verhogen.

ING overtreft verwachtingen
ING heeft de nettowinst in het tweede kwartaal met bijna 30% opgevoerd tot € 2,01 miljard. Analisten hadden op een winst van € 1,74 miljard gerekend. De verzekeringstak zag de winst met 52% stijgen tot ruim € 1,3 miljard, onder meer dankzij een hoger resultaat op beleggingen. De winst van de bankactiviteiten steeg met 31,7% tot € 1,36 miljard. In tegenstelling tot ABN Amro hoefde ING minder geld opzij te zetten voor slechte leningen. Verder groeide de hypotheekmarkt en werden de kosten steeds beter onder controle gehouden. Internetbank ING Direct kon 669.000 nieuwe klanten bijschrijven, waarmee het totale aantal klanten per eind juni uitkwam op 16,4 miljoen.

Fortis gaat doelen herzien
Fortis heeft in het eerste halfjaar een nettowinst behaald van € 2,72 miljard. Dat is 7% meer dan in dezelfde periode vorig jaar. De banktak droeg 2,05 miljard aan de winst bij (+36%), de verzekeringen waren goed voor een winst van € 720 miljoen (+5%). De bankactiviteiten profiteerden van de populariteit van de rentedragende producten van het concern en acquisities. Volgens Fortis wordt inmiddels 20% van de totale winst buiten de Benelux verdiend. In 2009 moet dit ten minste 30% zijn. Fortis noemde de resultaten “uitstekend” en gaat daarom zijn financiële doelstellingen voor de lange termijn herzien. In maart 2007 geeft het concern meer duidelijkheid hierover.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten