Na een periode van hitte en droogte, zorgden regenbuien deze week voor welkome verkoeling. Ook op het Damrak regende het, kwartaalcijfers welteverstaan. Ook deze zorgden voor afkoeling en wel van de AEX.
Vorige week waren bedrijven voor een groot deel verantwoordelijk voor de stijging van de AEX. Deze week hielden enkele tegenvallende cijfers de index juist af van een verdere stijging. Zo werden de cijfers van ABN Amro, Unilever, Wolters Kluwer en vooral Getronics afkeurend ontvangen op het Damrak. Hierdoor zwakte het positieve sentiment van de laatste weken wat af, overigens zonder dat dit tot een grote daling van de AEX leidde.
Vandaag verhoogde de ECB, volgens verwachting en voor de vierde keer in een jaar, de rente met een kwart procentpunt. Bankpresident Trichet roept al een tijdje waakzaam te zijn voor oplopende inflatie in de eurozone. In juli kwam de inflatie voor de derde maand op rij uit op 2,5% en dat is boven het door de ECB gestelde plafond van 2%. Een belangrijke veroorzaker van deze inflatie zijn de hoge energiekosten als gevolg van de hoge olieprijs. Die liep deze week weer op. Naast het conflict in het Midden-Oosten, zorgt nu ook het Amerikaanse orkaanseizoen voor opwaartse druk op de olieprijs. De tropische storm Chris dreigt uit te groeien tot een orkaan die de olierijke Golf van Mexico kan treffen. Met Katrina en Rita nog in het achterhoofd, neemt de nervositeit op de oliemarkt toe.
Vooralsnog drijven er geen donkere wolken boven Beursplein 5. Het positieve technische beeld is nog volledig intact. Niet ver onder het huidige koersniveau bevinden zich twee belangrijke steunlijnen. Allereerst de top uit januari op 448 punten en rond 443 punten ligt de neklijn van het omgekeerde kop-schouderpatroon. Een terugtest tot deze neklijn behoort tot de mogelijkheden. Maar zoals we vorige week al schreven, geeft dit patroon een minimaal koersdoel van 478 punten, dat in circa 80% van de gevallen wordt bereikt. Daar is nog niets aan veranderd.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten