donderdag 7 september 2006

AEX valt maar krijgt steun

De AEX moest deze week terrein prijsgeven. De index viel uit de oplopende wig en viel zo’n tien punten omlaag.

Vorige week bespraken we de oplopende wig in de grafiek, die mogelijk duidt op een trendomkeer. Natuurlijk hoopten we dat de index opwaarts uit deze wig zou breken. De feiten zijn echter anders, want september is historisch gezien de slechtste maand voor aandelenbeleggingen. Aanvankelijk zag het er goed uit, want maandag onderwierp de AEX de bovenkant van de wig aan een test. De index ketste echter af en dinsdag viel de beursgraadmeter al uit de wig. Woensdag en donderdag werd de daling voortgezet. De oplopende steunlijn, momenteel bij 463 punten, werd aan een stevige test onderworpen, maar bood voldoende steun.

Het sentiment op Wall Street verslechterde woensdag nadat bleek dat de arbeidskosten in het tweede kwartaal met 4,9% op jaarbasis waren gestegen. Dat was meer dan verwacht. Over het afgelopen jaar zijn de arbeidskosten met 5% gestegen, het hoogste tempo sinds 1990. Nu kunnen economische cijfers vaak op twee manieren worden uitgelegd. Als we het positief bekijken, zien we dat de grote groep werknemers meer inkomen krijgt en daarvan gaat uiteraard een stimulerende werking op de economie uit. Leggen we het negatief uit, dan kunnen we zeggen dat stijgende arbeidskosten looninflatie veroorzaken. En omdat inflatie erg gevoelig ligt bij beleggers, zeker in combinatie met een afkoelende economie, werd het cijfer negatief uitgelegd met dalende koersen tot gevolg.

Het technisch beeld van de AEX is verzwakt. Na de val uit de wig is de AEX echter afgeketst op de oplopende steunlijn, die zijn waarde al meerdere malen heeft bewezen. De AEX kan nu een nieuwe aanval op de top van 2006 inzetten. Mocht deze steun het toch begeven, dan zien we eerstvolgende steun bij de top uit januari op 448 punten. Daaronder ligt nog de neklijn van het omgekeerde kop-schouderpatroon bij 441 punten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten