De inkoopmanagersindex van het Amerikaanse Institute for Supply Management (ISM) daalde de afgelopen maand van 54,5 in augustus naar 52,9 in september. Dit was een sterkere daling dan economen van tevoren hadden verwacht met een voorspeld indexcijfer van 53,5. De geleidelijke daling van deze belangrijke sentimentindicator voorspelt een groeivertraging in 2007. “De productiesector verliest zijn momentum” aldus het ISM en ook vindt het instituut dat deze dalende trend de industrie vertraagt. Ondanks deze daling blijft de economische activiteit groeien, zolang het getal boven de 50 blijft. Een score onder 50 punten duidt op krimpende economische activiteit.
Prijsdruk dienstensector neemt af
Ook de activiteit van de Amerikaanse dienstensector is in september gedaald. De ISM-index voor de dienstensector daalde van 57,0 in augustus naar 52,9 afgelopen maand. De daling was groter dan verwacht. Economen hadden op een cijfer van 56,0 gerekend. Ook dit cijfer wijst dus op een afkoeling van de Amerikaanse economie. Toch werd dit cijfer goed ontvangen door beleggers. De prijsindex liet namelijk een scherpe daling zien, van 72,4 in augustus tot 56,7 in september. Bedrijven in de Amerikaanse dienstensector hoefden dus minder te betalen voor hun producten, wat wijst op een lagere inflatie. De deelindices voor nieuwe orders en de werkgelegenheid lieten beide een stijging zien.
Hogere groei Eurozone
De economie in de eurozone is in het tweede kwartaal met 0,9% gegroeid in vergelijking met de eerste drie maanden van het jaar en daarmee "in het snelste tempo in zes jaar". Dat zegt de Europese Commissie (EC) in het kwartaalrapport over de economische groei in de eurozone. De groei is daarmee hoger dan in de lente nog werd verwacht. De EC schrijft de groei toe aan een sterkere binnenlandse vraag. Verder rekent de EC op twee renteverhogingen van de Europese Centrale Bank, nog in het komende kwartaal. Toch is niet alles goud wat er blinkt, want de EC waarschuwt voor een scherper dan verwachte vertraging van de wereldwijde economie.
Wall Street wereldwijd
De plannen om Euronext over te nemen staan nog niet eens stevig in de grond, of Wall Street geeft aan een Aziatische beurs te willen overnemen, bij voorkeur die van Tokio. Thain, de topman van de New York Stock Exchange (NYSE) meent: “Als we niets doen, worden we betekenisloos.” Volgens Thain moeten beurzen wereldwijd blijven samengaan om lagere transactietarieven te kunnen aanbieden voor de handel in aandelen. Naar zijn verwachting zullen de aandeelhouders van Euronext in december gaan stemmen over de overname door Wall Street. En dan kan Wall Street zijn blik op het oosten richten.
Orders voor SBM Offshore
SBM Offshore heeft een goede week gehad. De dienstverlener aan de olie-industrie heeft een aantal contracten binnen weten te krijgen met een totale waarde van meer dan $ 1,2 miljard. Een van die orders is een leasecontract met Murphy Exploration & Production Company in de VS. De order is voor de bouw van een half afzinkbaar ponton voor de productie van olie en gas voor een project in de Golf van Mexico. Een andere order is ook voor een half afzinkbaar ponton, maar dan voor het Braziliaanse olieconcern Petrobas. Daarnaast meldde het concern orders voor projecten in de Noordzee, bij Singapore, Indonesiƫ en Nigeria.
Ontslagen bij Laurus
Na het bericht over de verslechterde financiĆ«le gezondheid van Laurus en een flinke koersdaling als reactie daarop, is bekendgemaakt dat het detailhandelsconcern 490 banen gaat schrappen, waarvan de helft kantoorbanen. Ook wordt het distributiekantoor in Waddinxveen gesloten, waar de overige ontslagen zullen vallen. Volgens het concern zelf vormen de claims van leveranciers, die maandag in het nieuws kwamen, geen extra probleem voor het concern: “Voor dergelijke claims hebben we eerder al een voorziening aangekondigd”. Op 20 oktober zal een buitengewone aandeelhoudersvergadering worden gehouden, om het toekomstplan van Super de Boer, de enig overgebleven winkelformule van Laurus, met de aandeelhouders te bespreken.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten