donderdag 12 oktober 2006

Beleggersvertrouwen op recordstand

De Postbank Beleggersbarometer heeft in september de hoogste stand in vier jaar bereikt. De stijging is te danken aan de aanhoudend gunstige berichten over de ontwikkeling van de Nederlandse economie. De Beleggersbarometer steeg van 149 punten in augustus naar 159 punten. Volgens het onderzoek verwacht 67% van de beleggers een stijging van de AEX en verwacht meer dan de helft van de beleggers een stijging van de waarde van hun portefeuille in de komende maanden. Het aantal beleggers dat negatief denkt over investeringen in risicovolle sectoren daalde van 23% naar 14%. Het aandeel dat geen duidelijk positieve of negatieve verwachtingen heeft, is gestegen van 7% naar 17%.

Banengroei VS daalt
Het aantal banen in de VS is in september met 51.000 gestegen. Dat was een stuk onder de verwachting van 125.000. Het groeicijfer over augustus werd opwaarts herzien van 128.000 naar 188.000. In de industrie daalde het aantal banen met 11.000, in de dienstensector kwamen er 62.000 bij. Het werkloosheidscijfer daalde van 4,7% naar 4,6%. Het gemiddelde uurloon steeg met 0,2% op maandbasis en 4% op jaarbasis. De banengroei laat sinds maart een daling zien, overeenkomstig de afkoeling van de Amerikaanse economie in het tweede kwartaal. Het werkloosheidscijfer duidt op een tamelijk krappe arbeidsmarkt. In combinatie met de stijgende uurlonen wijst dit op toenemende looninflatie.

Winstwaarschuwing Van der Moolen
Van der Moolen verwacht in het derde kwartaal van dit jaar een nettoverlies te boeken en ook een 'significante omzetdaling', vergeleken met het tweede kwartaal van dit jaar. De beurshandelaar wijt het verlies vooral aan een omzetdaling van ongeveer 30% bij het Amerikaanse VDM Specialists. De overgang van de New Yorkse beurs naar een elektronisch handelssysteem en het uitbesteden en stoppen van activiteiten, resulteren in een personeelsreductie. De kosten hiervan hebben een negatieve invloed op het derdekwartaalresultaat van € 400.000. Mogelijk ontslaat Van der Moolen de helft van zijn Amerikaanse personeel. Het bedrijf heeft wereldwijd 280 mensen in dienst, waarvan zo'n 200 in de VS.

Hagemeyer weer winstgevend
Hagemeyer verwacht dit jaar een omzet te boeken van meer dan € 6 miljard. Ook herhaalde het handelshuis de verwachting om over 2006 een nettowinst te realiseren. "Vorig jaar hadden we een omzet van € 5,6 miljard en in de eerste helft van dit jaar hebben we een omzet van € 3 miljard behaald. Dit betekent dat we de omzetbarrière van € 6 miljard zullen doorbreken of voorbij streven," aldus bestuursvoorzitter De Becker. In de eerste helft van dit jaar boekte Hagemeyer een nettowinst van € 26 miljoen, tegen een verlies van € 58 miljoen in dezelfde periode vorig jaar. "2006 wordt het jaar van de winstgevendheid," aldus De Becker.

Omzetgroei Super de Boer
Super de Boer, de enig overgebleven winkelketen van Laurus, heeft in het derde kwartaal een identieke omzetgroei behaald van 3,3%. Bij de reeds verkochte formules Edah en Konmar daalde de omzet ten opzichte van vorig jaar. De totale identieke consumentenomzet steeg in het derde kwartaal met slechts 0,3%. Analisten waren tevreden over de omzet van Super de Boer maar wachten op nieuws over de herfinanciering en opvolgers voor het huidige interim-bestuur. Voor eind oktober zal Laurus een buitengewone aandeelhoudersvergadering organiseren, waar het meer zal zeggen over de strategie. Analisten verwachten ook nieuws over een nieuwe kredietfaciliteit. Die is nodig vanwege de verslechterde financiële situatie.

Stork zoekt versterking
Stork wil de Canadese toeleverancier van de vliegtuigindustrie Heroux-Devtek kopen. Dat meldt Het Financieele Dagblad. Heroux-Devtek is een concurrent van Stork Aerospace, het onderdeel van Stork dat vliegtuigonderdelen maakt. De opstandige hedge funds Centaurus en Paulson, die samen 31,4% van de aandelen Stork bezitten, zouden een mogelijke versterking van Storks luchtvaartdivisie aanmoedigen. Beide grootaandeelhouders oefenen grote druk uit op Stork om zich te concentreren op de luchtvaartdivisie en de overige onderdelen af te stoten. Op hun aandringen vindt er een buitengewone aandeelhoudersvergadering plaats, waar dit punt op de agenda staat.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten