donderdag 19 oktober 2006

AEX neemt adempauze

De rek is er even uit bij de AEX. Voor het eerst sinds weken moest de index een daling incasseren op weekbasis. De beursgraadmeter lijkt even op adem te moeten komen.

Aan het begin van de verslagperiode was er nog niets aan de hand. Afgelopen maandag stelde de AEX met 493,4 punten het hoogste niveau van dit jaar op slotbasis opnieuw scherper. Op dinsdag ging het echter mis en moest de index een gevoelig verlies van ruim zes punten incasseren. Een dergelijke daling was sinds juni van dit jaar niet meer voorgekomen en illustreert de hoogtevrees die op dit moment bij beleggers heerst. Gelukkig bood de onderkant van de oplopende wig steun en wist de index op te veren.

De inflatie speelde deze week weer een belangrijke rol op de aandelenmarkten. Op dinsdag zorgden de Amerikaanse producentenprijzen voor een verslechtering van het sentiment. De kerninflatie bleek in september harder gestegen dan verwacht. Een dag later zorgden de consumentenprijzen voor verlichting. De inflatie kende op maandbasis de grootste daling sinds november 2005 en op jaarbasis was de inflatie met 2,1% het laagst sinds maart 2004. Maar hoewel de kerninflatie met 0,2% op maandbasis volgens verwachting was, steeg deze op jaarbasis tot 2,9%, het hoogste peil in ruim tien jaar. Aangezien de Fed zich op deze kerninflatie richt, blijft het vizier op verdere renteverhogingen gericht. In plaats van de gehoopte renteverlagingen zitten er voor 2007 dus mogelijk nog renteverhogingen in het vat, mede gezien het feit dat huizenmarktcijfers niet langer lijken te verslechteren.

De AEX heeft de onderkant van de wig al enkele keren aan een serieuze test onderworpen. Deze stijgende steunlijn voert de druk dagelijks verder op zodat de AEX moet laten zien met deze druk om te kunnen gaan. Het opwaarts potentieel blijft aan de bovenkant van de wig beperkt tot 497 punten. Zolang de index gevangen zit in deze wig, blijven wij voorzichtig met het innemen van posities.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten