donderdag 12 oktober 2006

AEX levert zware strijd

De AEX boekte afgelopen week iedere dag een beetje terreinwinst. De oplopende weerstandslijn bleek steeds een zware horde maar vandaag begon deze dan toch te wankelen.

De stijgingen van de beursgraadmeter bleven beperkt tot soms slechts een tiende van een punt. Toch is het een teken dat de markt omhoog wil. Waar de belangrijkste Europese en Amerikaanse beursindices reeds het goede voorbeeld gaven, is de AEX echter nog steeds in gevecht met het oplopende wigpatroon. Het zou dus slechts een kwestie van tijd moeten zijn voordat ook de AEX afrekent met dit gevaarlijke patroon. Vandaag deed de index een eerste serieuze aanzet.

Ondanks het aanhoudend positieve sentiment waren er afgelopen verslagweek enkele tegenvallers. De groei van het aantal banen in de VS bleef in september ver achter bij de verwachtingen. De zorgen over een te zware rem op de economische groei laaiden weer op. Al snel werd echter over deze hobbel heengestapt. Verder bleek uit de notulen van de laatste rentevergadering van de Fed dat Bernanke en Co nog steeds bang zijn voor inflatie, ook al is de olieprijs sterk gedaald. Verder bleek dat een lid van het rentecomité voor een renteverhoging had gestemd. De stille hoop op een renteverlaging in de komende maanden kon dan ook weer de ijskast in. Of de beurzen de stijgende trend zullen volhouden, zal snel duidelijk worden. Het cijferseizoen is namelijk weer aangebroken. Enkele tegenvallers kunnen hierbij het sentiment doen keren en een correctie inleiden.

Vandaag test de AEX de stijgende wig aan de bovenzijde, maar we moeten nog even wachten met het ontkurken van de champagne. Wellicht neemt de index morgen meer afstand zodat we het vizier op de 500-puntengrens kunnen richten. Mocht deze poging niet slagen, dan vinden we steun bij de onderkant van de wig op 484 punten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten