donderdag 19 oktober 2006

Inflatie VS neemt af

De inflatieangst is in de VS wat weggeëbd. De consumentenprijzen daalden in september met 0,5% ten opzichte van augustus, terwijl op een daling van 0,3% werd gerekend. De 7,2% lagere energieprijzen droegen hieraan bij. Het is de grootste daling van zowel de consumenten- als energieprijzen sinds november 2005. Op jaarbasis bedroeg de inflatie 2,1%, het laagste cijfer sinds maart 2004. De kerninflatie, waarbij de volatiele energieprijzen niet worden meegerekend, steeg volgens verwachting met 0,2%, voor de derde achtereenvolgende maand. Op jaarbasis kwam de kerninflatie uit op 2,9%, het hoogste cijfer sinds februari 1996. Bovendien komt de kerninflatie op jaarbasis voor het eerst sinds 2002 weer boven de ‘gewone’ inflatie uit.

EC: lagere inflatie door Katrina-effect
Ook in de Eurozone kwam de inflatie uit op het laagste niveau sinds maart 2004. De consumentenprijsindex (CPI) daalde op jaarbasis van 2,3% in augustus tot 1,7% in september. Ten opzichte van augustus bleef de inflatie onveranderd. Volgens de Europese Commissie (EC) is de sterke daling onder meer het gevolg van het ‘Katrina-effect’. Door de verwoestende orkaan steeg de inflatie in september 2005 tot 2,6%, vooral door een sterke stijging van de prijzen van energie en andere grondstoffen. Met de daling van de inflatie tot ruim onder de streefgrens van 2,0% wordt het moeilijker voor de Europese Centrale Bank (ECB) om verdere renteverhogingen te rechtvaardigen.

Cijfers Philips niet verheffend
Philips heeft in het derde kwartaal een nettowinst geboekt van ruim € 4,2 miljard, tegen € 1,4 miljard in dezelfde periode vorig jaar. De sterke stijging is vooral te danken aan de
verkoop van het 80%-belang in de halfgeleiderdivisie. Dit leverde Philips een boekwinst op van € 4,2 miljard. De omzet van het elektronicaconcern steeg met 1% naar € 6,3 miljard. Dat was onder de marktverwachting van € 6,5 miljard. De divisies huishoudelijke apparaten en verlichting presteerden goed, terwijl de resultaten van consumentenelektronica en de medische divisie tegenvielen. Verder werd de markt verrast door een bijzondere last van € 170 miljoen voor asbestclaims die dateren van voor 1981.

Verwachtingen ASML afgestraft
ASML heeft woensdag voorbeurs zijn derdekwartaalcijfers gepresenteerd. Deze overtroffen de verwachtingen van de analisten ruimschoots. Toch zakte de koers van de chipmachinefabrikant op de beurs. Deze daling lijkt veroorzaakt door de tegenvallende orderprognose die ASML afgaf voor het vierde kwartaal. In het derde kwartaal heeft ASML 95 orders ontvangen, terwijl het 65 nieuwe orders voor chipmachines voorziet in het vierde kwartaal. Ook de cijfers van Intel hadden een negatieve invloed op de koers van ASML. De Amerikaanse chipfabrikant, een belangrijke klant van ASML, zag de winst en omzet in het derde kwartaal dalen, vooral door stevige concurrentie van rivaal AMD. Ook verlaagde Intel het bedrag voor investeringen.

Asenapine zet Akzo lager
Akzo Nobel heeft na de bekendmaking van de derdekwartaalcijfers een flinke koersval gemaakt. Ondanks dat deze cijfers een verbetering waren, bleek het nieuws over Asenapine, een geneesmiddel tegen schizofrenie en manische depressiviteit, te veel tegen te vallen om een koersval te voorkomen. Asenapine, een verhoopte kaskraker, loopt mogelijk vertraging op met het indienen van de onderzoeksresultaten. Het middel is van groot belang voor het chemie- en farmacieconcern, aangezien Akzo haar farmapoot Organon volgend jaar succesvol op de beurs wil introduceren. Eerder had Akzo Nobel al aangegeven rekening te houden met deze vertraging.

Bod Tata Steel op Corus
Deze week heeft het staalconcern Corus een voorstel tot een bod ontvangen van Tata Steel uit India. Het bod is niet officieel, maar de onderhandelingen bevinden zich in een vergevorderd stadium, aldus een bron binnen Tata. Het voorlopige bod ligt op ongeveer £ 4,1 miljard, waarmee de geboden prijs per aandeel met 455 pence onder de huidige koers van Corus ligt. Bij een fusie zou het bedrijf de vijfde plaats innemen van de grootste staalproducenten. Tata is aantrekkelijk voor Corus aangezien het bedrijf toegang heeft tot erts en bovendien eigen hoogovens bezit, en dat in de opkomende economie van India.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten