donderdag 5 oktober 2006

AEX wil verder omhoog

Na een aarzelende start boekte de AEX deze week opnieuw terreinwinst. De beursgraadmeter stuit echter op flink wat weerstand.

De AEX wist zich zonder veel moeite te handhaven boven de vorige top van 478 punten. De index liep hierna tegen de oplopende weerstandslijn aan en moest begin deze week terrein prijsgeven. De index kon echter op steun rekenen bij 478 punten. De volgende dag opende de AEX overtuigend met een koershiaat om vandaag verder te stijgen. Opnieuw gooide de oplopende weerstand roet in het eten.

De stemming op de aandelenbeurzen was begin deze week wat bedrukt. Dit werd onder meer veroorzaakt door een tegenvallend ondernemersvertrouwen in de VS. De zogeheten ISM-index voor de productiesector bleek iets harder gedaald dan verwacht. De geleidelijke daling van deze belangrijke sentimentindicator voorspelt een groeivertraging in 2007. Ook het vertrouwen van ondernemers in de dienstensector viel tegen. De prijsindex, een deelcomponent van de ISM-index, bleek echter scherp gedaald, wat duidt op een afnemende inflatiedruk. Daarnaast werd uit een speech van Fed-voorzitter Bernanke opgemaakt dat het renteorgaan zich richt op een ‘zachte landing’ van de economie. Er zijn ook steeds meer economen die rekenen op renteverlagingen door de Fed. Verder was ook de verdere daling van de olieprijs tot onder $ 60 positief voor het beurssentiment. Wel kondigde de OPEC vandaag aan de olieproductie met 1 miljoen vaten per dag in te zullen dammen.

De AEX-index bevindt zich momenteel in een stijgende wig. Dit patroon is een bearish signaal en wijst op een mogelijke aanstaande koersdaling. De index heeft al diverse pogingen ondernomen om aan de bovenkant uit dit patroon te breken maar tot op heden zonder succes. Deze week gaven de Dow Jones en de DAX al het goede voorbeeld. Een doorbraak vergroot het opwaarts potentieel. Mocht de AEX hier niet in slagen, dan ligt de eerste steun aan de onderkant van de wig bij 479 punten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten