donderdag 26 oktober 2006

AEX houdt zich staande

De AEX is nog steeds op adem aan het komen. Hierbij kan de index echter comfortabel steunen op de onderkant van de stijgende wig, die al ruim een week steun biedt.

De index wist er deze week weer enkele punten bij te sprokkelen. De afgelopen dagen blijft de index echter steken rond 492 punten. Het slot van de AEX komt zo iedere dag dichterbij de oplopende steunlijn te liggen, waardoor de beursgraadmeter wel hogere niveaus op móet zoeken. Vandaag begon de index sterk dankzij de positieve reactie van beleggers op de kwartaalcijfers van indexzwaargewicht Royal Dutch Shell. In de loop van de middag zakte de index echter weg om uiteindelijk nipt in de plus te sluiten. Opnieuw bood de oplopende steun hulp. Momenteel consolideert de index in de oplopende trend en zolang de onderkant hiervan stand houdt, is er weinig aan de hand. De AEX beweegt immers met de steun mee omhoog.

Hoewel er deze week positief nieuws was voor de aandelenbeurzen, bleven koersexplosies uit. Daar zijn de indices de laatste maanden te hard voor opgelopen. Ieder positief bericht wordt gezien als rechtvaardiging voor de stijgende koersen. Daarentegen wordt tegenvallend nieuws eerder aangegrepen om een deel van de winst te verzilveren. Zo werden de positieve uitlatingen van Fed-voorzitter Bernanke ten aanzien van de economische groei en de inflatie slechts met bescheiden koersstijgingen beantwoord. Het bericht dat de gemiddelde huizenprijs in de VS in september de grootste daling in 36 jaar liet zien, werd juist gevolgd door koersdalingen.

Het is dus zaak om alert te zijn. Vooral nu bedrijven hun derdekwartaalcijfers bekendmaken. Tegenvallers bij bedrijven die een zware weging in de index hebben, of dit nu de AEX is of de Dow Jones, kunnen deze index door de steun laten zakken. In het geval van de AEX houdt deze steun nog steeds knap stand.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten