vrijdag 29 september 2006

AEX zet stijgende lijn voort

Nadat vorige week donderdag een nieuw jaarrecord werd neergezet, kende de AEX een terugval. De index herstelde zich echter knap.

Vorige week donderdag werd het oude jaarrecord uit april van 478 punten met een miniem verschil gebroken. Daarmee werd het koersdoel van het omgekeerde kop-schouderpatroon binnen de gestelde periode gehaald. Een dag later moest de index alweer een stapje terug. Dit duurde echter niet lang want op dinsdag liet de index het 478-puntenniveau duidelijk achter zich. In de dagen erna werd de voorsprong verder uitgebouwd.

Belangrijkste oorzaken van het wereldwijde positieve sentiment op de aandelenbeurzen zijn de lagere olieprijs en het Amerikaanse consumentenvertrouwen. De prijs voor een vat ruwe Brent-olie zette de daling in de afgelopen week voort, al kwam deze rond $ 60 tot stilstand. Woensdag zagen we voor het eerst in lange tijd een flinke stijging. De belangrijkste aanjager van de stijging van de AEX was echter Wall Street. Daar bereikten ook de Dow Jones en de S&P500-index het hoogste niveau van dit jaar. De Dow tikte vandaag zelfs het all time high aan. Het Amerikaanse consumentenvertrouwen droeg daaraan bij. Dit steeg in september harder dan verwacht en verdrong de zorgen over de afkoelende Amerikaanse economie naar de achtergrond. Zolang de Amerikaanse consument vertrouwen heeft in de economie en zijn geld blijft uitgeven, zal de groeivertraging beperkt blijven, zo is de gedachte.

Ondanks het positieve sentiment blijven wij voorzichtig. Zo is er sprake van negatieve divergentie in de RSI, wat aangeeft dat er gevaar is voor een neerwaartse reactie. De vorige top op 478 punten dient nu als eerste steunniveau. Verder lijkt het opwaarts potentieel voorlopig beperkt. Bij 486 punten vinden we namelijk een eerste beer op de weg. Hier ligt een oplopende weerstandslijn die getrokken kan worden over de toppen van juli en september. Wanneer deze wordt doorbroken, ligt de weg vrij naar 500 punten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten