vrijdag 3 november 2006

AEX maakt pas op de plaats

De AEX is uit de stijgende wig gevallen. Dit was de aanleiding voor een verdere daling, maar van paniek is echter zeker nog geen sprake.

Vorige week donderdag deed de index nog een poging om een nieuw hoogste niveau van dit jaar neer te zetten. Deze mislukte aanval bleek de voorbode van een daling. De index sloot bovenop de steun maar moest vrijdag dan toch de oplopende wig verlaten. Dat is een waarschuwingssignaal voor een verdere daling en die vrees werd maandag bewaarheid. De AEX opende met een neerwaarts koershiaat van een procent maar wist dit in de loop van de dag te herstellen. Niettemin incasseerde de index vervolgens dagelijks een verlies.

De lager dan verwachte groei van de Amerikaanse economie vormde afgelopen vrijdag de opmaat voor het verslechterde sentiment. Na een groei van 5,6% in het eerste kwartaal en 2,6% in het tweede, kwam er voor het derde kwartaal een groei van 1,6% uit de bus. De Amerikaanse economie koelt dus duidelijk af. Deze week bleken twee belangrijke voorspellende indicatoren in de VS onverwacht gedaald. Het consumentenvertrouwen liet in oktober een lichte afname zien en ook de ISM-index, die de industriƫle activiteit meet, bleek gedaald. In beide gevallen was op een stijging gerekend. Het waren slechts kleine tegenvallers, maar deze werden door beleggers wel aangegrepen om winst te nemen. Zoals we vorige week al schreven worden meevallende cijfers momenteel lauw ontvangen, terwijl iedere tegenvaller wordt afgestraft.

Hoewel de val uit de wig uiteraard geen goed teken is, valt de daling van de AEX sindsdien alleszins mee. De korte termijn stijgende trend is weliswaar ten einde, maar op de middellange termijn is de stijgende trend nog steeds intact. Onder de bodems van juni en juli nemen we namelijk een oplopende steunlijn waar. Bovendien krijgt de index bij 481,8 punten nog steun van de onderkant van het koershiaat van begin oktober.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten