donderdag 21 september 2006

AEX breekt record

Vandaag was het dan zover: de AEX zette een nieuw record voor 2006 neer, al was het kantje boord.

De Nederlandse beursgraadmeter heeft opnieuw een goede week achter de rug. De top van begin september op 474 punten werd afgelopen vrijdag gebroken. Op dinsdag viel de index echter terug, om op woensdag wederom een succesvolle aanval op deze top te doen. Vandaag (donderdag) deed de index er nog een schepje bovenop en ging het hoogste niveau van dit jaar op 478,0 punten aan diggelen. Intraday werd een niveau van 480,6 punten aangetikt. Hoewel vanmiddag onder invloed van Wall Street de sleet er inkwam, werd ook op slotbasis een nieuw record neergezet: 478,05.

Het positieve sentiment werd deze week vooral gevoed door enkele macro-economische cijfers. Zo is de vrees voor het inflatiespook afgenomen. Zowel in de Eurozone als in de VS kwam er een lager dan verwachte inflatie over augustus uit de bus. Ook de kerninflatie, de prijzen exclusief de volatiele voeding- en energieprijzen, viel mee. Daarnaast liet de Fed de rente zoals verwacht ongewijzigd op 5,25%. Bernanke & Co hebben geluk dat de olieprijs sterk is gedaald, wat een remmend effect heeft op de inflatie. Toch blijft de Fed-voorzitter waarschuwen voor inflatie, evenals voor de afkoelende Amerikaanse huizenmarkt en de risico’s daarvan voor de economische groei. Niettemin viel het rentebesluit in goede aarde op Wall Street.

Nu het oude record van 2006 is gesneuveld, is het de vraag wat het vervolg zal zijn voor de AEX. De weerstand is gebroken, wat erop duidt dat de index hogere niveaus kan opzoeken. Bij 483 punten doemt echter al de eerste beer op in de vorm van een oplopende weerstandslijn, waardoor het opwaarts potentieel beperkt is. Blijken beleggers hoogtevrees te krijgen en doet de AEX een stapje terug, dan vinden we een eerste steun bij 474 punten en vervolgens bij de oplopende steunlijn bij 465 punten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten