donderdag 14 september 2006

AEX op recordjacht

De AEX heeft een goede week achter de rug en doet een nieuwe poging om het record van 2006 te breken.

Aanvankelijk zat er weinig beweging in de index. Begin deze week leek het erop dat de weg omlaag werd ingeslagen. De index had de oplopende steunlijn al enkele keren aan een test onderworpen en op maandag moest dit belangrijke steunniveau eraan geloven. De volgende dag trad echter alweer een verbetering op en ’s middags zette de AEX een indrukwekkende opmars in. We beschouwen de doorbraak van de steun daarom als een valse uitbraak.

De stemming op de aandelenbeurzen is deze week duidelijk verbeterd. De daling van de olieprijs is daarvan de belangrijkste oorzaak. Van het recordniveau van ruim $ 78 dat op 9 augustus werd bereikt, is de prijs van een vat ruwe Brent-olie gezakt tot onder $ 65, een niveau dat we sinds maart van dit jaar niet meer hebben gezien. Deze week verlaagde zowel het Amerikaanse Ministerie van Energie als het Energy Information Agency (EIA) de verwachting voor de wereldwijde vraag naar olie in 2006 en 2007. Daarnaast ontwikkelt het orkaanseizoen zich tot nu toe vrij geruisloos en slaat Iran de laatste weken een minder agressieve toon aan. Verder putten beleggers moed uit cijfers die aangeven dat de Amerikaanse consumentenbestedingen op peil blijven, ondanks de afkoeling van de economie. Tot slot bleek de inflatie in Duitsland en Frankrijk in augustus afgenomen.

Het technische beeld van de AEX ziet er weer rooskleuriger uit. De index doet een nieuwe poging om het hoogste punt van 2006 op 478 punten aan te vallen. Vandaag stuitte de AEX echter op weerstand bij de top van begin deze maand op 473,6 punten. Wanneer deze weerstand het begeeft, ligt de weg vrij naar de top op 478 punten, maar ook daar krijgt de AEX met veel weerstand te maken. De oplopende trendlijn, momenteel bij 465 punten, dient als eerste steunniveau.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten