donderdag 7 september 2006

Europese dienstensector groeit minder hard

De groei van de Europese dienstensector is licht afgenomen. De inkoopmanagersindex voor de dienstensector kwam in augustus uit op 57,1 tegen 57,9 in juli. Economen rekenden vooraf gemiddeld op een daling tot 56,7 punten. De economische activiteit groeit als het indexcijfer hoger is dan 50 punten. Ondanks de daling op maandbasis, duiden de cijfers op een relatief snel groeitempo van de economie in de eurozone. Het is onwaarschijnlijk dat door deze cijfers de marktverwachting kantelt betreffende de alom verwachte verhoging van de rente door de Europese Centrale Bank in oktober. De Duitse inkoopmanagersindex daalde van 56,1 naar 54,3, wat zwakker was dan verwacht.

Dienstensector VS groeit harder
In de Verenigde Staten liet de inkoopmanagersindex juist een sneller dan verwachte stijging zien. De zogeheten ISM Services Index steeg van 54,8 in juli naar 57,0 in augustus. Economen hadden op een kleinere stijging tot 55,4% gerekend. De subindex voor nieuwe orders daalde van 55,6 naar 52,1. De werkgelegenheidsindex daalde van 54,5 naar 51,4. De inflatiedruk nam ook af; de prijsindex liet een daling zien van 74,8 tot 72,4. Toch laaide de Amerikaanse inflatieangst weer op vanwege een ander cijfer. In het tweede kwartaal bleken de arbeidskosten op jaarbasis met 4,9% gestegen en dat was meer dan verwacht.

Economie EU groeit sterk
De Europese Unie beleeft dit jaar de krachtigste groei sinds 2000. De economie in de EU zal dit jaar naar verwachting met 2,7% groeien. In de twaalf landen die de euro gebruiken is dat 2,5%. In het voorjaar werd nog uitgegaan van een groei van respectievelijk 2,3% en 2,1%. De groei is vooral te danken aan gestegen investeringen, aldus de Europese Commissie. De nieuwe cijfers zijn gebaseerd op de economieën van de vijf grootste EU-landen en Polen, die samen voor ruim driekwart de economie van de EU bepalen. Vooral Duitsland en Polen doen het beter dan verwacht. De Europese Commissie voorziet zelfs dat de groeiraming begin november nogmaals wordt verhoogd.

Meer winst voor Heineken
Heineken heeft in het eerste halfjaar de nettowinst met 25,5% zien stijgen tot € 433 miljoen. Dat was beter dan de gemiddelde analistenverwachting van € 412 miljoen. De omzet steeg met 11,6% naar € 5,74 miljard. De bierbrouwer werd geholpen door goede prestaties in Noord- en Zuid-Amerika, onder meer door de succesvolle introductie van Heinekens Premium Light-bier in de Verenigde Staten. Het concern herhaalde zijn eerder verhoogde prognose voor de winstgroei voor het hele jaar van 'licht boven de 10%' maar voegde daaraan toe dat de vergelijking van de tweede helft van 2006 met de tweede helft van 2005 ‘uitdagender’ zal zijn.

ASML verwacht meer orders
ASML zal in het derde kwartaal substantieel meer orders ontvangen dan eerder aangenomen. Hiermee neemt de chipmachinefabrikant de zorg van analisten weg dat het last zou gaan krijgen van een neerwaartse trend in de halfgeleidermarkt. ASML verwacht dat de orderintake in het derde kwartaal van 2006 ongeveer gelijk zal zijn aan het niveau in het tweede kwartaal, toen de onderneming 93 nieuwe orders ontving. Verder verwacht ASML dat de omzet over 2006 circa 40% hoger zal liggen dan in 2005. ‘s Werelds grootste producent van lithografiesystemen had eind 2005 een marktaandeel van circa 55% en mikt voor 2010 op een marktaandeel van 70%.

Sterke cijfers Ahold
Ahold heeft in het tweede kwartaal een operationele winst geboekt van € 376 miljoen. Dat is een stijging van 55% ten opzichte van het jaar ervoor. De omzet van het supermarktconcern bleef vrijwel gelijk op € 10,5 miljard. Albert Heijn presteerde goed en wist de omzet met 8,5% op te krikken naar € 1,7 miljard. Ook de Amerikaanse activiteiten lieten een verbetering zien, al waarschuwde Ahold voor teveel optimisme. "In de VS wordt het consumentenvertrouwen momenteel beïnvloed door minder gunstige marktomstandigheden en in sommige gebieden blijft de concurrentie zich verhevigen". Wel houdt Ahold vast aan een groei van de operationele retailmarge van 4 tot 4,5% in 2006.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten