donderdag 21 september 2006

Inflatie Eurozone daalt

De inflatie in de twaalf landen die de euro delen is in augustus onverwacht afgenomen.
De consumentenprijzen, exclusief voeding en energie, stegen met 1,3% op jaarbasis. Economen hadden verwacht dat de kerninflatie net als in juli 1,4% zou bedragen. Inclusief de prijzen voor voeding en energie kwam de inflatie uit op 2,3% vergeleken met dezelfde maand een jaar eerder. Dit was 0,1%-punt minder dan in juli en volgens verwachting. De streefwaarde van 2,0% van de Europese Centrale Bank is echter nog steeds niet bereikt. In augustus hield de ECB de rente nog ongewijzigd op 3,0%. President Trichet liet echter al doorschemeren een renteverhoging te verwachten bij de volgende bijeenkomst in oktober.

Lagere inflatiedruk VS
Ook in de VS kwam een lagere inflatie uit de bus. De consumentenprijzen stegen in augustus met 0,2% ten opzichte van juli, toen de inflatie nog 0,4% bedroeg. Economen hadden op een inflatie van 0,3% gerekend. De kerninflatie bleef, volgens verwachting, met 0,2% onveranderd ten opzichte van juli. Over mei en juni werd nog een toename gerapporteerd van 0,3%. Verder bleken de Amerikaanse producentenprijzen in augustus met 0,1% gestegen ten opzichte van juli. Economen hadden op een toename van 0,2% gerekend. De kerninflatie kwam 0,4% lager uit. Dit was de sterkste prijsdaling sinds april 2003. Economen hadden juist een stijging met 0,2% verwacht.

CPB positief over economie
Met een geraamde groei van 3,25% dit jaar en 3% komend jaar presteert de Nederlandse economie goed, aldus het Centraal Planbureau (CPB) in zijn Macro Economische Verkenning 2007. De economische groei kent een brede basis. De particuliere consumptie neemt toe door herstel van de koopkracht en groei van de werkgelegenheid, terwijl ook de uitvoer en de investeringen stijgen. De werkloosheid daalt in rap tempo, omdat de werkgelegenheid in 2006 en 2007 substantieel sneller stijgt dan het arbeidsaanbod. Desondanks blijven de inflatie en de loonstijging in 2006 en 2007 gematigd. De overheidsbegroting is dit en volgend jaar vrijwel in evenwicht, aldus het CPB.

Aalberts in beroep tegen megaboete
Aalberts Industries heeft van de Europese Commissie (EC) een boete gekregen van € 100,8 miljoen. De toeleverancier aan de industrie wordt beschuldigd van deelname aan een kartel van koperfittingen. De EC heeft dertig bedrijven beboet voor een totaalbedrag van € 314,7 miljoen. Aalberts moet verreweg het meest betalen. Bovendien is het bedrag met 60% verhoogd, omdat het bedrijf na inspectie is doorgegaan met de illegale praktijken. "Het is te belachelijk voor woorden. We hebben nooit een inspectie gehad", reageerde bestuursvoorzitter Jan Aalberts. Hij gaat dan ook in beroep tegen de boete, die verband houdt met dochterbedrijven in Duitsland en Frankrijk waarin van derden gekochte ondernemingen zijn geïntegreerd.

Rusland trekt vergunning Sakhalin-2 in
Gazprom heeft in gesprekken over een belangname in het door Royal Dutch Shell geleide Sakhalin-2-project geen vooruitgang geboekt, sinds Shell een jaar geleden bekendmaakte dat de kosten voor het project zouden verdubbelen tot $ 20 miljard. Het Russische gasconcern zei dit een dag nadat het Russische ministerie van grondstoffen aankondigde dat het de milieuvergunning voor het vloeibaar aardgasproject op het eiland Sakhalin in de Stille Oceaan zal intrekken. Volgers noemen de stap een harde tactiek van de Russische overheid om betere voorwaarden te creëren voor het binnenloodsen van Gazprom in het project. Gazprom biedt Shell toegang tot een aardgasveld, in omvang de vijfde aardgasbel ter wereld, in ruil voor een belang van 25% in Sakhalin-2.

Lighting-divisie Philips groeit goed
Philips is goed op weg om het langetermijndoel voor de divisie Lighting te behalen. Het elektronicaconcern mikt op een jaarlijkse omzetgroei van 6%. De groei wordt gestuwd door het in 2005 overgenomen Lumileds en een sterke vraag vanuit opkomende markten. Lumileds groeide de afgelopen drie jaar met gemiddeld 24% per jaar. Philips richt zich vooral op omzetgroei en niet zozeer op verbetering van de marge. "We willen onze winstmarge van circa 12% handhaven, maar groei van het bedrijf is belangrijker”, aldus het concern. Philips blijft zoeken naar overnamekandidaten om de divisie te versterken, al is dit niet noodzakelijk om aan de groeidoelstelling te voldoen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten