donderdag 14 september 2006

Rabobank verwacht toenemende groei

De Rabobank verwacht voor 2006 een economische groei van 3,0% en voor 2007 een groei van 3,25%. De economen van de bank baseren hun verwachting op een groeiend consumentenvertrouwen en toenemende koopkracht in ons land. De verwachting voor 2006 is in overeenstemming met die van het Centraal Plan Bureau (CPB) van juni. Voor 2007 is de Rabobank optimistischer dan het CPB: het CPB rekent op een afname van de groei tot 2,75%. De stijgende inkomens vertalen zich in prijsstijgingen op de huizenmarkt, ondanks een licht oplopende rente. De Rabobank verwacht dat de huizenprijzen dit jaar gemiddeld met 4,5% stijgen, gevolgd door 3,5% volgend jaar.

Beleggersbarometer stijgt
De Postbank Beleggersbarometer is in augustus met 5% gestegen van 142 naar 149 punten. Daarmee komt de index in de buurt van de recordstand van 156 punten in april dit jaar. In juli bedroeg de stijging overigens 10%. Volgens het onderzoek verwacht 66% van de beleggers een stijging van de AEX en voorziet meer dan de helft een toename van de waarde van hun portefeuille in de komende maanden. Zeven op de tien beleggers verwachten een verbetering van de economische situatie, terwijl slechts 4% denkt dat de situatie de komende tijd zal verslechteren.

Handelstekort VS loopt op
Het Amerikaanse handelstekort is in juli onverwacht opgelopen tot $ 68 miljard, het grootste tekort ooit op de handelsbalans van de VS. In juni bedroeg het tekort $ 64,8 miljard en analisten hadden op een stijging tot $ 65,5 miljard gerekend. De import steeg met 14,2% op jaarbasis tot $ 188 miljard, terwijl de export met 1,1% afnam tot $ 120 miljard. China is nog steeds verantwoordelijk voor het leeuwendeel van de Amerikaanse importen, maar de Europese Unie komt verrassend in de buurt, ondanks de sterke euro. Het tekort met China daalde naar $ 19,6 miljard, tegen $19,7 miljard in juni. Het tekort met de eurozone liep op naar $ 10,3 miljard. In juni was dit nog $ 7,6 miljard.

DSM bouwt nieuwe fabrieken
DSM gaat de productiecapaciteit voor de Dyneema-vezel uitbreiden. In Geleen bouwt het chemieconcern twee nieuwe fabrieken. Hiermee is een investering van € 100 miljoen gemoeid. De fabrieken moeten in 2008 operationeel zijn. In het Amerikaanse Greenville wordt ook een productielocatie voor Dyneema gebouwd. Volgens DSM zijn met deze investering ‘enkele tientallen miljoenen dollars’ gemoeid. Dyneema is door DSM zelf ontwikkeld en volgens het concern de sterkste vezel die er bestaat. De vezel blijft drijven en is 15 keer sterker dan hoogwaardig staal. Dyneema wordt gebruikt in onder meer zware afmeerkabels voor schepen, allerlei sporttoepassingen, maar ook in snijbestendige kleding tegen terrorisme.

Shell beboet voor prijsafspraken
Shell heeft een boete gekregen van € 108 miljoen van de Europese Commissie voor het maken van prijsafspraken voor bitumen, een teersoort die gebruikt wordt bij asfaltering. Volgens toezichthouders vormden acht leveranciers en zes kopers een kartel, dat in Nederland bestond van 1994 tot 2002. De boete voor Shell werd vanwege recidive verdubbeld. Het olieconcern erkent dat zij aanwezig was bij een aantal bijeenkomsten met wegenbouwers en bitumenleveranciers. Shell zegt de uitspraak te bestuderen en daarna te besluiten of en op welke wijze het concern zal reageren. De boetes zijn de zes na grootste ooit uitgedeeld door de Europese Unie, die daarmee aangeeft vastberaden te zijn de kartels aan te pakken.

Winstwaarschuwing Heijmans
Door een boete in dezelfde zaak als Shell is Heijmans genoodzaakt de winstverwachting voor dit jaar te verlagen. Het bouwbedrijf moet de Europese Commissie € 17,1 miljoen betalen. Door de nieuwe boete is een eerdere voorziening voor deze kwestie niet meer toereikend. Het bedrijf had al € 45 miljoen opzij gezet voor boetes inzake de bouwfraude in eerdere boekjaren. In het lopende boekjaar moet Heijmans daar € 9 miljoen aan toevoegen. De prognose voor de nettowinst wordt daarom verlaagd van € 87 miljoen naar € 78 miljoen. Andere bedrijven die werden beboet zijn onder andere Total, Volker Wessels, Kuwait Petroleum, Dura Vermeer, BAM Groep en Ballast Nedam.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten