vrijdag 29 september 2006

Amerikaan blijft positief

Het Amerikaanse consumentenvertrouwen is gestegen. De index van The Conference Board steeg van 100,2 in augustus naar 104,5 in september. Economen hadden op een niveau van 104 gerekend. Zowel de deelindex voor de huidige situatie als de verwachtingsindex liet een stijging zien. De zorgen over de afkoelende Amerikaanse economie namen hierdoor wat af. Omdat de consumentenbestedingen tweederde deel van de Amerikaanse economie uitmaken, is het belangrijk dat de consument blijft besteden. In dit licht is het positief dat de lange rente in de VS de afgelopen maanden is gedaald. Daarnaast heeft ook de daling van de olieprijs een positief effect op het consumentenvertrouwen.

Economie VS groeit minder hard
De economie in de VS is in het tweede kwartaal minder hard gegroeid, dan eerder werd aangenomen. Het bruto binnenlands product (BBP) groeide met 2,6%, zo blijkt uit cijfers van het Amerikaanse ministerie van Handel. Eerder ging het ministerie nog uit van een groei van 2,9%. Analisten rekenden ook op een groei van 2,9%. In het eerste kwartaal bedroeg de groei nog 5,6%. De consumentenbestedingen stegen in het tweede kwartaal met 2,6%. Dit was gelijk aan het eerder afgegeven cijfer, maar flink lager dan de 4,8% groei in het eerste kwartaal. De bedrijfsbestedingen kwamen met een groei van 4,4% lager uit dan eerder werd gemeld.

Daling huizenprijzen VS
De afkoelende Amerikaanse huizenmarkt is een veelbesproken onderwerp. Deze week bleek dat de gemiddelde huizenprijs in de VS in augustus voor het eerst in 11 jaar is gedaald. De verkoop van bestaande woningen daalde in augustus met 0,5% ten opzichte van juli. Het gemiddeld aantal verkochte bestaande woningen in de twaalf maanden tot en met augustus kwam uit op 6,3 miljoen. De daling was kleiner dan verwacht. De verkoop van nieuwe woningen steeg onverwacht met 4,1%. Daarmee kwam het aantal verkochte nieuwe woningen in de twaalf maanden tot en met augustus uit op 1,05 miljoen. Economen hadden juist op een afname van 2,5% gerekend.

Ifo-index licht gedaald
Het ondernemersvertrouwen in Duitsland is in september licht gedaald. Het zogeheten Ifo-Geschäftsklima daalde van 105,0 in augustus tot 104,9 in september. Dat was nog altijd beter dan de gemiddelde verwachting van economen die op 104,4 lag. De cijfers wijzen op een lichte afname van de economische activiteit in de komende maanden. Ondernemers waren somberder over hun omzetverwachting voor de komende zes maanden. Over de huidige economische situatie waren ze echter meer tevreden. De Ifo-index is gebaseerd op een enquête onder circa 7.000 bedrijven in de sectoren industriële productie, bouw, groothandel en detailhandel.

Crucell krijgt groen licht
Crucell heeft goedkeuring gekregen van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) voor het kindervaccin Quinvaxem. "Het Quinvaxem vaccin is geaccepteerd om te worden gekocht door organisaties van de Verenigde Naties. Daarom kan dit vaccin worden toegevoegd aan onze lijst van geprekwalificeerde medicijnen," aldus de WHO. Quinvaxem is een vaccin met antistoffen tegen difterie, tetanus, kinkhoest, hepatitis B en haemophilus influenza type B, een van de belangrijkste veroorzakers van hersenvliesontsteking bij kinderen. De WHO moest een zogeheten 'prekwalificatie' verlenen. Deze is noodzakelijk voor de verkoop van het vaccin aan inkooporganisaties. Crucell raamt de huidige vraag op 50 miljoen dosis, hetgeen in vijf jaar kan oplopen tot 150 miljoen dosis per jaar.

Océ geeft omzetwaarschuwing
Océ heeft te maken gehad met een vertraagde omzetontwikkeling bij zijn divisie Digital Documents Systems (DDS). De maker van printsystemen verwacht daardoor een 4% lagere omzet voor die divisie in het derde kwartaal van dit jaar. De daling van 4% is exclusief het vorig jaar overgenomen Imagistics en valuta-effecten. Océ verwacht dat het operationeel resultaat in het derde kwartaal uitkomt op € 16 miljoen en over het gehele jaar op € 90 miljoen. Het concern zegt in het vierde kwartaal een "gezonde omzetontwikkeling" te verwachten bij de divisie DDS en noemt de omzetontwikkeling in het derde kwartaal van dit jaar "teleurstellend".

DSM koopt aandelen in
DSM gaat voor € 750 miljoen eigen aandelen inkopen. Daarmee koopt het chemieconcern 10% tot 13% van het totale aantal uitstaande gewone aandelen terug. Verder zegt DSM goed op schema te liggen met de implementatie van het vijfjarenplan ‘Vision 2010’. Ook herhaalde het concern de verwachtingen voor dit jaar. DSM verwacht dat het bedrijfsresultaat uit doorlopende activiteiten in 2006 hoger zal zijn dan in het recordjaar 2005, ondanks hogere inspanningen voor innovatie, een zwakkere dollar en hogere grondstofkosten. Om de groei te stimuleren investeert het bedrijf overal ter wereld in productie-uitbreiding. Naast China zijn India, Midden- en Oost-Europa en Latijns Amerika gebieden waar DSM wil groeien.

Nieuwe samenwerking TomTom
TomTom gaat met Johnson Controls samenwerken om nieuwe functies tot te voegen aan zijn producten. Johnson Controls heeft een technologie ontwikkeld die het mogelijk maakt dat elektronische apparaten, zoals de TomTom, kunnen communiceren met het communicatienetwerk van de auto. Middels het spraakherkenningsprogramma van het Amerikaanse bedrijf, kan de consument de TomTom verbaal opdrachten geven. Daarnaast zullen er door de samenwerking extra functies worden toegevoegd, zoals een automatische waarschuwing door de TomTom dat het benzinepeil laag is. Daarnaast kan de bestuurder een zogeheten Point Of Interest (POI), bijvoorbeeld een restaurant, invoeren op het touch screen van de TomTom. Het apparaat belt dat automatisch het restaurant.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten