donderdag 20 juli 2006

AEX: Ben schiet bulls te hulp

Het had er alle schijn van dat het oorlogsgeweld in het Midden-Oosten de bears opnieuw in het zadel had geholpen. Totdat Fed-voorzitter Ben Bernanke besloot de bulls een zetje in de rug te geven.

Eind vorige week verslechterde het sentiment op de aandelenbeurzen zienderogen door het toenemende geweld in het Midden-Oosten. Gevolg daarvan was dat de olieprijs tot recordhoogte steeg. Daar bovenop kwamen tegenvallende Amerikaanse cijfers over het consumentenvertrouwen en de detailhandelsverkopen, die erop wijzen dat de Amerikaanse economie aan het afkoelen is. De serie renteverhogingen van de Fed lijken dan toch effect te sorteren. Misschien wel daarom besloot Fed-voorzitter Bernanke woensdag om de markt van wat geruststellende woorden te voorzien. Bernanke zei dat een tempering van de economische groei "nu aan de gang lijkt te zijn", wat "de inflatiedruk zou moeten helpen beperken". Hij hintte weer op een einde aan de serie renteverhogingen – in augustus mogelijk voorlopig de laatste – maar voegde eraan toe dat dit van komende macro-economische data afhangt. Overigens bleek de Amerikaanse kerninflatie in juni voor de vierde achtereenvolgende maand met 0,3% gestegen, wat meer was dan verwacht.

Het gevolg van Bernankes woorden waren wereldwijd omhoog schietende aandelenkoersen, zowel in de VS, Azië als Europa. Het oorlogsgeweld was op slag naar de achtergrond verdrongen. De AEX herstelde woensdag sterk en kwam daarmee enkele punten boven het niveau uit van vorige week donderdag. Door het herstel werd in één klap de steunzone tussen 427 en 432 punten doorbroken. Begin deze week werd deze zone al neerwaarts doorbroken, waardoor het aan waarde heeft ingeboet. Aan de bovenkant vinden we weerstand bij 445 punten, waar zich het 50% Fibonacci-niveau bevindt alsmede de top van begin juli. Daarboven ondervindt de index weerstand bij 448 punten. De komende week moet blijken of de bulls voldoende kracht hebben om een aanval op dit niveau te doen, of dat de bears een nieuwe poging wagen om de steunzone 427-432 te testen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten