Bijna twee weken schommelde de AEX rond het niveau van 440 punten. Het negatieve sentiment, vooral veroorzaakt door de oplopende spanningen in het Midden-Oosten, drukt de index echter omlaag.
Dat de index zou consolideren tussen het eerste steunniveau van 432 punten en de eerste weerstand rond 448 punten, was verwacht. Bijna twee weken schommelde de AEX rond 440 punten. Soms enkele punten eronder, soms een paar punten erboven. Op 4 juli bereikte de beursgraadmeter het niveau van 444,5 punten, waarna het herstel van de AEX stokte. Zoals u wellicht vorige week in ons blad heeft gelezen, ligt hier ook het 50% Fibonacci-niveau. Tijdens de correctie is de AEX 68 punten gedaald, van 478 naar 410. De herstelbeweging stopte daarna bij 445 punten, waardoor 50% van deze daling was goedgemaakt. Dit weerstandsniveau bleek derhalve te sterk. Vervolgens bleef de AEX hangen rond 440 punten en vandaag (donderdag) wordt koers gezet richting het zuiden.
Belangrijkste oorzaak van het verslechterde sentiment zijn de opgelopen geopolitieke spanningen. Eerst waren daar de raketproeven van Noord-Korea, daarna besloot Israël de Gazastrook en vervolgens Libanon binnen te vallen. Ook waren er bomaanslagen op een drukke forensenspoorlijn in de Indiase metropool Mumbai. De gebeurtenissen zorgen voor onrust en onzekerheid op de financiële markten en hebben bovendien geleid tot nieuwe records voor de olieprijs. Aanhoudende onzekerheid en een verder oplopende olieprijs kunnen ertoe leiden dat veel beleggers hun geld uit aandelen halen en op zoek gaan naar ‘veiligere’ beleggingen.
Vandaag test de AEX de eerste steun in de vorm van het op 30 juni gevormde koershiaat. Dit hiaat is vandaag zo goed als opgevuld en de kans is reëel dat de index het steungebied tussen 427 en 432 punten gaat opzoeken. In deze zone vinden we veel steun, zodat de AEX niet zonder slag of stoot dit gebied zal doorbreken. Het opwaarts potentieel voor de komende weken lijkt in eerste instantie beperkt tot het weerstandsniveau bij 448 punten.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten