donderdag 13 juli 2006

Banengroei VS valt tegen

De werkgelegenheid in de Verenigde Staten is in juni veel minder sterk gegroeid dan verwacht. Er kwamen afgelopen maand 121.000 banen bij, na een toename van 92.000 in mei en 112.000 in april. Economen hadden gemiddeld op een groei van 200.000 gerekend. Het tegenvallende cijfer wordt gezien als bewijs dat de Amerikaanse economie afkoelt en neemt wat druk weg van de Fed om de rente verder te verhogen. De werkloosheid bleef echter op het laagste punt in vijf jaar (4,6%) en de loongroei versnelde tot 3,9% op jaarbasis, het snelste tempo sinds juni 2001. Dit baarde inflatiezorgen.

Azië gaat Noord-Amerika voorbij
Tegen het jaar 2011 verbruikt Azië meer olie dan Noord-Amerika. De sterke groei van de Aziatische economieën jaagt het olieverbruik in de regio sterk op. Dit staat in het jongste maandverslag van het International Energy Agency (IEA). Momenteel wordt de vraag naar ruwe olie afgeremd door de hoge prijs ervan, maar dat effect is in 2011 verdwenen. Volgens het IEA stijgt de wereldvraag naar olie volgend jaar met 1,8%. In de jaren tot 2011 zal het jaarlijkse olieverbruik met gemiddeld 2% toenemen. Het IEA is terughoudend met voorspellingen omtrent de olieprijs, omdat politieke spanningen, orkanen en voorraadzorgen een grote invloed kunnen hebben.

Slecht kwartaal pensioenfondsen
De Nederlandse pensioenfondsen hebben een tegenvallend tweede kwartaal gedraaid. ABP, de op één na grootste pensioenbeheerder ter wereld, heeft het afgelopen kwartaal een verlies van 1,5% geleden. Volgens het ABP is de afname bijna geheel te wijten aan de gedaalde waarde van aandelen in opkomende markten. Het belegd vermogen bedroeg eind tweede kwartaal € 194 miljard. PGGM behaalde in het tweede kwartaal een negatief rendement van 0,8%. Volgens PGGM hebben vooral de investeringen in obligaties en sommige aandelenmarkten afgelopen kwartaal slecht gedraaid. PGGM zag het toevertrouwd vermogen met € 1 miljard groeien tot € 74,5 miljard.

Ahold verkoopt supermarkten VS
Ahold wil 46 Tops-supermarkten in het noordoosten van de Amerikaanse staat Ohio verkopen. Het supermarktconcern heeft financieel adviseur William Blair & Company in de arm genomen om de gesprekken met de potentiële kopers te coördineren. In de winkels werken op dit moment circa 3800 mensen. Ahold ziet deze regio niet langer als deel van de kern van het Tops-marktgebied. Dat ligt in New York en Pennsylvania. De autonome omzetgroei van Tops bleef achter, juist door dit deel van Ohio. Ahold runt momenteel 119 Tops Markets-winkels in New York, Pennsylvania en Ohio. In 2005 verkocht Ahold al een aantal laagrenderende winkels van Tops.

Omzetwaarschuwing TomTom
De omzet van TomTom over het tweede kwartaal zal achterblijven bij de verwachtingen. Het ontbreken van een bepaald component heeft de productie van de nieuwe TomTom Go beperkt, waardoor de verkopen zijn achtergebleven. De navigatiespecialist verwacht nu dat de omzet in het tweede kwartaal ’beperkt’ blijft tot ongeveer € 275 miljoen. Analisten rekenden gemiddeld op € 309 tot 375 miljoen. De omzetprognose voor heel 2006 blijft gehandhaafd op € 1,1 tot 1,3 miljard. Volgens het bedrijf zijn de problemen met het ontbreken van het component inmiddels verholpen en ligt de productie weer op het geplande niveau.

Tegenvallende omzet Besi
Besi, producent van machines voor de halfgeleiderindustrie, heeft in het tweede kwartaal een omzet geboekt van ongeveer € 50 miljoen. Dat is een toename van 35% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar, maar wel lager dan Besi zelf had verwacht. De tegenvallende omzet werd veroorzaakt door vertraging van verschepingen van apparatuur voor twee klanten. Eind tweede kwartaal had Besi voor € 46 miljoen aan orders binnen. Dat is 21% meer dan in dezelfde periode vorig jaar, maar lager dan de € 59,7 miljoen uit het eerste kwartaal van 2006. Toch spreekt bestuursvoorzitter Blickman van betere marktomstandigheden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten