donderdag 6 juli 2006

AEX rust uit na klim

De opluchting was groot na de rentevergadering van de Fed. De koersen konden omhoog, maar echt doorzetten doet de AEX-index vooralsnog niet.

In aanloop naar het rentebesluit, maakte de AEX donderdag een mooie sprong om boven de weerstandszone van 427-432 punten te sluiten. Alsof beleggers wisten dat er goed nieuws aankwam. Fed-president Bernanke besloot de financiƫle markten meer zekerheid te bieden. Hij hintte op een einde aan de serie renteverhogingen, maar voegde eraan toe dat hij verdere verhogingen laat afhangen van de inflatieontwikkeling en andere economische data. De beurzen reageerden opgelucht en na ruim 8 punten op donderdag, sprokkelde de AEX er vrijdag nog eens 8 punten bij.

Deze week begon de motor echter te sputteren. Het gevolg van de ‘renteopluchting’ was een stijging van de euro tegenover de dollar, wat ongunstig is voor de AEX met zijn dollargevoelige aandelen. Daarnaast besloot Noord-Korea toch enkele raketten te testen, die Japan en zelfs de VS kunnen bereiken. De beurzen van beide landen reageerden negatief op de oplopende spanningen en Europa volgde. Ook de olieprijs liep verder op. Naast de geopolitieke spanningen, niet alleen met Noord-Korea maar ook in het Midden-Oosten, waren er in de VS zorgen over de benzinevoorraden. De prijs voor een vat ‘West Texas Intermediate’ bereikte een recordhoogte van boven de $ 75.

De AEX lijkt deze week een pauze te nemen, even boven 440 punten. Dinsdag steeg de index tot net onder 445 punten, om vervolgens weer iets terug te vallen. Bij 445 punten ligt ook het 50% Fibonacci-niveau. Meer hierover leest u in de column op pagina 8. Daarboven bevindt zich een stevige weerstandszone tussen 448 en 452 punten en even verder doemt een oplopende weerstandslijn op. Steun vinden we in de zone tussen 427 en 432 punten. Het ligt voor de hand dat de AEX eerst zal consolideren tussen deze zware steun- en weerstandsniveaus. Met behulp van derivaten en het selecteren van de pareltjes, werken wij echter verder aan uw rendement!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten