vrijdag 26 januari 2007

AEX houdt zich nog sterk

De AEX sloot deze week per saldo vrijwel onveranderd. Bij het naderen van de weerstand, viel de index in korte tijd 10 punten terug. De daling werd echter krachtig opgevangen. Donderdagmiddag werd opnieuw gas teruggenomen. Het beeld van de AEX blijft op zijn minst neutraal.

Beleggers kregen het deze week wel even benauwd. Na een lager slot op maandag, dook de index dinsdag zelfs even onder de 500-puntengrens. De bulls waren echter sterk genoeg om dezelfde dag nog een krachtig herstel in te zetten. Het technische beeld van de AEX blijft daardoor positief, omdat de index een extra steun in de rug heeft gekregen. Er kan namelijk een nieuwe steunlijn worden getrokken over de bodems vanaf december. Deze steun bevindt zich nu op 501,2 punten. Daarnaast zijn er nog meer steunniveaus: de oplopende steunlijn uit juni, die zich vandaag op 492,5 punten bevindt, de horizontale steunlijn op 490,7 punten en het koershiaat op 489,6 punten.

Aan de bovenkant blijft het koersdoel van 520 punten het mikpunt voor de AEX vanwege het omgekeerde kop-schouderpatroon. Wel moet in acht genomen worden dat de AEX zich nog steeds binnen de marges van het stijgende verbredingspatroon begeeft, wat veelal een daling inluidt. De oplopende weerstandslijn van dit patroon ligt op 509,5 punten en de horizontale steunlijn op 490,7 punten. Mocht er daadwerkelijk een correctie optreden, dan is er nog geen reden tot paniek. De bovengenoemde steunlijnen vormen voorlopig een gedegen vangnet.

Het herstel van dinsdag werd ingezet door positief macro-economisch nieuws uit de Verenigde Staten. De index van de leading indicators steeg in december met 0,3%. Ook is het vandaag Super Thursday, de heftigste rapportagedag in de VS. De AEX sloot donderdag lager op 503,3 punten. Dit werd voornamelijk veroorzaakt door de verkoopdaling van bestaande huizen in Amerika. Volgens een verslaggeefster van CNBC werd met 0,8% in december de grootste daling sinds 1982 opgetekend.

Nabeurs volgt de rest van de cijfers van Super Thursday, die het Damrak morgen ongetwijfeld zullen beïnvloeden. Daarmee is de cijferregen nog niet ten einde: de agenda is ook volgende week weer goed gevuld. Wij gaan voorlopig uit van een meer neutraal beeld en houden steun en weerstanden scherp in de gaten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten