vrijdag 19 januari 2007

Nederland in staat van hoogconjunctuur

De Nederlandse economie blijkt vorig jaar te zijn afgesloten in een staat van hoogconjunctuur, volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het statistisch bureau meldt dat Nederland het daarmee veel beter heeft gedaan dan in de twee voorgaande jaren. Om te bepalen of er sprake is van een hoog- dan wel een laagconjunctuur, kijkt het CBS naar zaken als de arbeidsmarkt, het consumentenvertrouwen en de mate van investeringen. In vergelijking met eind december 2004 zijn eind 2006 het producentenvertrouwen en de werkloosheid het meest verbeterd, zo stelt het CBS.

Duitse ZEW-index hoger dan verwacht
Dinsdagochtend werd het vertrouwen van de investeerders in de Duitse economie bekendgemaakt. In de maand januari is dit cijfer hoger uitgekomen dan verwacht, zo blijkt uit cijfers van het Zentrum fur Europaische Wirtschaftsforschung (ZEW). Dit cijfer kwam in januari uit op -3,6, waar economen rekenden op een gemiddeld niveau van -10. In december viel de index terug naar -19 en -28,5 in november. De ZEW-indicator is een vertrouwensindicator voor de toekomstige economische ontwikkelingen. Met deze indicator proberen economen een beeld te krijgen van een andere, belangrijker indicator; de zogeheten Ifo-index voor het Duitse ondernemersvertrouwen.

Detailhandelsverkopen en PPI VS hoger dan verwacht
De Amerikaanse detailhandelsverkopen bleken in december hoger te zijn uitgekomen dan verwacht. Het Commerce Department liet weten dat de detailhandelsverkopen met 0,9% zijn toegenomen op maandbasis, terwijl economen uitgingen van een stijging van 0,7%. De importprijzen zijn in december met 1,1% gestegen in vergelijking met november. Economen hadden gerekend op een stijging van 1,0%. In november lag de stijging nog op 0,5%. Ook zijn de Amerikaanse producentenprijzen (PPI) in december sterker gestegen dan verwacht. Het Labor Department gaf een stijging aan van 0,9% in vergelijking met november. Analisten hadden een toename van 0,4% verwacht. Op jaarbasis zag de PPI een groei van 1,1% tegen een verwachting van 0,7%.

Jaarcijfers Océ vallen niet tegen
De jaarcijfers van Océ werden deze week niet ongunstig ontvangen. Océ, ’s werelds grootste producent van printers, publiceerde over het laatste kwartaal van het gebroken boekjaar 2005/2006 een nettowinst van € 26,7 miljoen, bijna 50% lager dan dezelfde periode een jaar eerder. De derdekwartaalcijfers van de printer- en kopieermachinefabrikant waren echter nog teleurstellender. Daardoor waren de beleggers niet ontevreden. Océ wil een autonome omzetgroei handhaven van 5% per jaar. Het bedrijf uit Venlo heeft deze doelstelling echter sinds 1998 niet gehaald. Verder wil Océ het rendement op het werkkapitaal verbeteren van op dit moment ruim 5% tot 13% in 2010.

ASML overtreft de verwachtingen
ASML zag in het vierde kwartaal van 2006 voor het derde achtereenvolgende kwartaal een recordomzet en –winst. ’s Werelds grootste producent van lithografiemachines voorziet bovendien voor het eerste kwartaal van 2007 ‘een gezond orderniveau’. De resultaten over het vierde kwartaal van 2006 kwamen hoger uit dan verwacht. ASML is hiermee hard op weg de doelstelling te bereiken van een omzet van € 5 miljard in 2010. Analisten rekenen eigenlijk op een afzwakking van de orderstroom, maar net als in de eerste drie kwartalen was het aantal orders in het vierde kwartaal ook weer hoger dan analisten hadden voorzien. Ook de nettowinst van € 206 miljoen lag ver boven de gemiddelde verwachting van € 179 miljoen.

Jaarcijfers Laurus
Laurus heeft woensdag nabeurs de cijfers over het vierde kwartaal van 2006 bekendgemaakt. Hieruit blijkt dat de supermarktconcern in dat kwartaal een identieke omzetgroei geboekt heeft van 4,5% bij zijn Super de Boer-winkels. Analisten hadden een groei verwacht van 3,4%. De consumentenomzet, die weergeeft wat consumenten hebben besteed in de winkels, staat voor 2006 op € 2 miljard. Het marktaandeel van Super de Boer daalde echter van 8,0% tot 7,6%. Dit is vooral te wijten aan het afstoten 23 winkelvestigingen zonder perspectief. Voor 2007 is de blik van het supermarktconcern vooral gericht op het transformatieproces van Laurus naar Super de Boer.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten