vrijdag 2 februari 2007

Rente blijft ongewijzigd

De Fed heeft woensdagavond het Federal Funds-tarief van 5,25% gehandhaafd, geheel volgens de verwachting. Hiermee is het de vijfde keer op rij dat Bernanke de rente ongewijzigd laat. De toelichting op het besluit wees op een wat stevigere groei in de VS, die zich naar verwachting zal uitbreiden. Bovendien zijn er voorlopige signalen die erop wijzen dat de huizenmarkt zich stabiliseert. De Fed was overigens de mening toegedaan dat het inflatierisico nog altijd een rol speelt, ondanks de verwachting dat de druk hiervan in de loop van de tijd wat zal afnemen. Eerder deze maand waren de leden van de Fed nog bezorgd over het inflatierisico.

Consumentenvertrouwen aan beide kanten van de oceaan
De index voor het Amerikaanse consumentenvertrouwen is in januari uitgekomen op 110,3 tegen 110,0 in december. Eerder was het cijfer over december op 109 vastgesteld, maar dit is later opwaarts herzien. Nu is het vertrouwen van de Amerikaanse consument onverwacht nog verder gestegen, aangezien van tevoren geraadpleegde analisten op een getal van 110,0 hadden gerekend. In de eurozone is het consumentenvertrouwen juist teruggevallen tot -7, nog wat lager dan -6 van een maand eerder. Dit was overigens het hoogste niveau in vijfeneenhalf jaar. Economen vonden dit cijfer tegenvallen. Als laatste is het producentenvertrouwen in januari ook licht afgenomen in vergelijking met een maand eerder, van 6 naar 5.

Wisseling van de AEX-wacht
In de jaarlijkse AEX-wissel in maart zullen dit keer twee fondsen de AEX-index betreden: Arcelor Mittal en Randstad. Getronics zal per die dag een positie krijgen in de Midkap-index. Hier krijgt het overigens gezelschap van BinckBank, SNS Reaal en Tele Atlas, die dan tot deze index zijn gepromoveerd. Hiertoe zullen Randstad, Pharming Group, VastNed Retail en Hunter Douglas het veld ruimen. Behalve Randstad, gaan de fondsen allemaal naar de AScX. Ook worden na het slot van de eerste handelsdag van maart de fondsen in de drie Amsterdamse beurzen herwogen. De AEX bevat de 25 fondsen die op het Damrak het meest verhandeld worden.

Goede cijfers van SBM Offshore
In de presentatie van de jaarcijfers over 2006 heeft SBM Offshore de netto winstverwachting voor 2007 gesteld op $ 260 miljoen. Over 2006 was de nettowinst $ 216 miljoen, $ 10 miljoen minder dan een jaar eerder. De winst per aandeel kwam uit op $ 1,55. Dit is iets hoger dan analisten gemiddeld hadden verwacht met $ 1,48. Verder zag de toeleverancier aan de olie- en gasindustrie de omzet in 2006 stijgen naar $ 2 miljard, bijna $ 500 miljoen meer dan een jaar eerder. Analisten hadden echter gerekend op een lichtere stijging tot $ 1,7 miljard. SBM Offshore wil het dividend stellen op $ 0,77, een uitkeringspercentage van 50%. In 2005 was dit nog $ 0,825.

Océ: de definitieve jaarcijfers
Maandagochtend heeft Océ voorbeurs zijn definitieve resultaten over 2006 bekendgemaakt. De print- en kopieersystemenproducent kwam uit op een winst van € 57,1 miljoen, zoals al werd verwacht. Dit is 30,5% minder dan in 2005. Het nettoresultaat is sinds 2001 niet meer zo laag geweest. De omzet komt neer op € 3,1 miljard en het bedrijfsresultaat op € 102,2 miljoen. Het dividend blijft onveranderd op € 0,58, waarvan € 0,43 slotdividend. Tevens laat het bedrijf weten dat Brentjes, voorzitter van de Raad van Bestuur, zich terugtrekt. Peter Elverding, commissaris bij Océ, zal hem opvolgen. Er komt geen nieuwe commissaris bij.

Jaarcijfers Shell overtreffen de verwachting
Royal Dutch Shell heeft over het vierde kwartaal een resultaat behaald van $ 6 miljard, op basis van de geschatte actuele kosten. Analisten hadden gerekend op een winst van $ 5,4 miljard. De winstgroei over het laatste kwartaal van 2006 bedraagt 11%. De winst per aandeel komt neer op $ 0,84, tegen $ 0,67 vorig jaar. Over geheel 2006 is de winst gestegen tot ruim $ 25 miljard, wat een stijging inhoudt van 12% ten opzichte van 2005. De jaarwinst per aandeel is gestegen van $ 3,41 in 2005 tot $ 3,96 in 2006. Jeroen van der Veer, bestuursvoorzitter: ‘In 2006 heeft Shell goede operationele en financiële resultaten behaald.’

Geen opmerkingen:

Een reactie posten