vrijdag 26 januari 2007

Index van leading indicators in VS gestegen

De index van leading indicators is in december met 0,3% gestegen, zo heeft de Amerikaanse Conference Board dinsdag bekendgemaakt. Deze stijging ligt in lijn met de gemiddelde verwachting van analisten. De stijging van de index over de maand november is neerwaarts herzien naar 0,0%; eerder was deze op 0,1% gesteld. Deze index geeft een beeld van de richting van de Amerikaanse economie voor de komende drie tot zes maanden. Indicatoren als jobless claims, de verwachtingsindex van de Universiteit van Michigan, de productie-uren, de orders voor consumentengoederen, de geldvoorraad en bouwvergunningen maken deel uit van deze index.

Duitse Ifo-index daalt
De Ifo-index voor het ondernemersklimaat in Duitsland heeft over de maand januari onverwacht een daling laten zien. Dit blijkt uit de cijfers die het gelijknamige instituut bekend heeft gemaakt. De indicator geeft een beeld van het vertrouwen in de economie van de Duitse producenten. De index daalde van 108,7 in december naar 107,9 in januari. Dat terwijl economen hadden gerekend op een stijging tot 109,0. Onlangs is in Duitsland het BTW-tarief verhoogd met drie procentpunt naar 19%. Volgens economen van Rabo is de uitslag van de Ifo-index deze maand ‘het eerst moment waarop gezien kan worden wat de invloed is van de Duitse BTW-verhoging’.

Sligro ziet winst fors stijgen
Het voedingsmiddelen- en supermarktbedrijf Sligro heeft een nettowinst behaald van € 62,1 miljoen in 2006. Dat is een stijging van 22% in vergelijking met het jaar ervoor. Dit komt vrijwel overeen met de verwachtingen van analisten. Het bedrijfsresultaat steeg vorig jaar met 22% tot € 90 miljoen. Bij de aandeelhoudersvergadering stelt Sligro voor om de aandelen te splitsen in twee aandelen, die kunnen worden gewisseld voor één oude. Dit zou de vierde splitsing zijn sinds de beursintroductie in 1989. De directie neemt dit besluit 'ter bevordering van de verhandelbaarheid van de aandelen en om de koers van het aandeel meer in overeenstemming te brengen met de koersniveaus op de effectenbeurs.'

Philips: hoger dividend
Philips heeft maandag voorbeurs zijn jaarcijfers bekendgemaakt. Hierdoor bereikte de koers van de grootste gloeilampenproducent ter wereld maandag na opening zijn hoogste koers in ruim vier jaar. De bedrijfsresultaten over het vierde kwartaal zijn in de lijn der verwachting, net als de vooruitzichten voor 2007. Het bedrijfsresultaat bedroeg € 665 miljoen, tegen € 795 in 2005. De omzet over het vierde kwartaal van vorig jaar lag bij Philips op € 8,1 miljard: € 63 miljoen minder dan een jaar eerder. Bij de publicatie van de jaarcijfers heeft Philips laten weten de pay out-ratio voor het dividend te verhogen tot 40 a 50% van de nettowinst.

LogicaCMG omlaag na trading update
LogicaCMG heeft in 2006 een flinke omzetgroei geboekt. De inkomsten van de Brits-Nederlandse IT-dienstverlener namen met 10% toe. In andere landen viel de groei een stuk lager uit. De IT-dienstverlener zag de totale omzet in 2006 stijgen met iets minder dan 5%. In Nederland bestaat volgens de automatiseerder een ‘sterke markt’, waardoor het bedrijf mensen blijft aannemen om aan de marktvraag te voldoen. Ook stelt het Brits-Nederlandse bedrijf dat de winstgevendheid vorig jaar verbeterd is. De autonome omzetgroei bij de divisies IT-services en Telecom lag echter lager dan verwacht, volgens een analist. Op 28 februari worden de voorlopige cijfers van het bedrijf bekendgemaakt.

Akzo gaat Organon niet verkopen
Akzo Nobel heeft besloten om niet in te gaan op biedingen van enkele partijen op farmaciedochter Organon BioSciences. Akzo wil vasthouden aan een beursgang voor het onderdeel, gepland begin dit jaar. Bij de beoordeling van deze voorlopige biedingen zijn de belangen van ‘alle stakeholders’ in acht genomen. In de media was in de afgelopen weken sprake dat het concern private equity-bedrijven een bod had laten uitbrengen op het onderdeel. Volgens Britse media zou het onder meer gaan om een groep van Kohlberg Kravis Roberts (KKR), Warburg Pincus en CVC Capital Partners. Akzo houdt vast aan de oorspronkelijke plannen om een belang van 20 a 30% naar Euronext Amsterdam te brengen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten